Една голяма част от страдащите от мигрена неглижират начините за алтернативно лечение като управление на стреса и психотерапия. Това сочи проучване, публикувано на 5-и юни 2018 г. в сп. Pain Medicine. „Сред причините са липсата на време, високата цена и скептицизмът“. Коментарът е на д-р Миа Минен, директор „Изследвания в областта на главоболието“ в медицински център NYU Langone Health в Ню Йорк.

Алтернативно лечение на мигрена – наистина дава резултати

Предишни проучвания показват, че алтернативни лечения като когнитивно-поведенческа терапия, техники за релаксация и технологиите за биологично обратна връзка (биофийдбек) са ефективни. Те могат да намалят симптомите на мигрена с над 50%“, информира д-р Минен.

Тук е мястото да кажем, че т. нар. „биофийдбек“ е иновативен метод. Той дава възможност за подобряване на здравето чрез въздействие върху мозъчната активност със специална апаратура.

Изследователите изтъкват, че подобни алтернативни лечения са по-изгодни икономически от медикаментозната терапия и носят дългосрочни ползи. „Мигренозното главоболие е упорит и изтощителен проблем. Предвид това е логично да се предположи, че засегнатите ще търсят високоефективно лечение. Реалността обаче е различна“, казва д-р Минен в съобщение за пресата.

За своето проучване специалистката и екипът ѝ анализират данните на 53 души с мигрена, на които е препоръчана поведенческа терапия

Три месеца по-късно се оказва, че едва 30 човека (57%) са си записали час. Впечатление прави, че пациентите, които са посещавали психолог преди, са по-склонни да започнат терапията. Възрастта, полът, годините живот с мигрена и използването на здравни услуги не са фактори, които оказват някакво значение.

Като причина за отказ от терапията някои хора изтъкват липсата на време. Други – високата цена (понякога лечението не се покрива от медицинската застраховка). Трети – съмнения в ефективността, удовлетворение от лечението и подобряване симптомите на мигрена.

Резултатите навеждат д-р Минен на мисълта, че трябва да се търсят нови начини за убеждаване на пациентите с мигренозно главоболие за възползване от методите на алтернативната медицина.

Алтернативно лечение на мигрена – достъпно и у нас

Наши специалисти невролози приканват хората с мигрена да се възползват от немедикаментозната терапия.
Сред работещите алтернативи за лечение на мигренозно главоболие е и Мигренон / Migrenon®. Това е изцяло природен продукт, който по безопасен и ефективен начин овладява пристъпите на мигрена и разрежда тяхната честота. Повлиява благоприятно силата на болката, гаденето и повръщането. Това е възможно благодарение на активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка течна капсула).

Партенолидът представлява висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Извлечен е чрез патентован процес на вакуум екстракция. При този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Дозировката може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This