Ковид пандемията остави своя отпечатък и върху хората, засегнати от мигрена, като допринесе за влошаване на мигренозните прояви. Специалистите споделят, че по-тежки и дори нови симптоми на мигрена са регистрирани през 2020 г. Според тях, те се дължат на повишения стрес, „новото” ежедневие и някои промени в достъпа до професионална помощ. Експертите наблягат на нуждата от адекватни подходи за контрол на мигренозните изяви в условията на пандемия. В публикация за Cleveland Clinic неврологът д-р Емад Естемалик споделя какво е нужно засегнатите да сторят, за да менажират успешно мигрената си.

Опознаване на рисковите фактори за обостряне на мигрена по време на Ковид

Съществува широк спектър от провокиращи фактори, водещи до по-чести, тежки или специфични мигренозни атаки. Сред тях обаче, стресът е мощен провокатор на мигренозни състояния. Освен това, той може да увеличи честотата на мигренозните пристъпи, както и да предизвика други негативни психологически механизми, обострящи мигрената. Такива са повишена тревожност, депресивни състояния и нарушения на съня.

Опознаването на провокиращите фактори на мигрена не е свързано директно със справянето с тях. Но то ще помогне на засегнатите да разберат как работят различните тригъри и как понякога те са свързани помежду си.

Разпознаване на провокиращите фактори

Какво точно провокира мигрената? В условията на пандемия се повишава нуждата от разпознаване на някои нови тригъри. Според д-р Естемалик, най-силният фактор в момента е заливащата ни отвсякъде информация за коронавируса. Адекватното информиране е необходимост, но в здравословни дози. Часовете, прекарани в изолация у дома и безкрайно четене на новини, предизвикват тревожност, стрес и много често – мигренозни пристъпи.

Контролиране на стреса и симптомите на мигрена в условията на Ковид пандемия

  • Ограничаване на инфо времето.

Четете новини и специализирани публикации само от достоверни източници. Ограничете времето за снабдяване с информация до 20 минути дневно. След това преминете към четене на други материали, които да ви помогнат да разтоварите съзнанието си.

  • Повече физическа активност.

Практикуването на физически упражнения е отличен начин за облекчаване на стреса. Постарайте се да се движите повече в ежедневието – излизайте на разходки сред природата, правете йога, спортувайте в безопасни условия.

  • Следване на балансирана диета.

Много хора споделят за негативни промени в навиците на хранене по време на социалната изолация. Пропускането на хранения или похапването на повече вредни храни в резултат на повишен стрес могат да бъдат тригъри на мигрената. Придържайте се към балансирана диета, за да поддържате доброто си общо здравословно състояние.

Избиране на работещо средство за бързо справяне с мигренозния пристъп

Понякога, въпреки положените усилия, мигренозната атака не може да бъде избегната. В такива случаи от изключително значение е всеки, страдащ от мигрена, да разчита на продукт, който ефективно и бързо облекчава симптомите. Средството, на което напълно можете да се доверите, е Мигренон/Migrenon®.

Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Tanacetum parthenium (Моминска вратига) с активно вещество партенолид. Неговото действие е насочено към предотвратяване на мигрената чрез потискане на химичните реакции, причиняващи пристъп. Повлиява гладката мускулатура на съдовете, като по този начин въздейства директно върху мигренозната болка. Редуцира честотата и силата на пристъпите, облекчава гаденето, повръщането и останалите придружаващи мигрената симптоми.

Продуктът е особено подходящ за прием при чести мигренозни пристъпи в условия на Ковид пандемия. Има отлична поносимост, напълно безвреден е и може да се комбинира с аналгетици и други медикаменти срещу мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This