Науката е открила удивителна връзка между начина на хранене и пристъпите на мигрена. Така както определени храни могат да отключат мигренозна болка, така друг вид храни са напълно безопасни и могат да предотвратят и дори да овладеят болката.
Затова е добре да обърнем внимание на специалния хранителен режим, който може да бъде следван от хората с чести мигренозни пристъпи.

На какво се основава хранителният режим, подходящ за хора, страдащи от мигрена?

Храните, които имат благоприятен ефект при мигрена са основно тези, които съдържат магнезий, калций, фибри и сложни въглехидрати. Отделни изследвания предполагат, че джинджифилът може да предотврати и дори да облекчи пристъпите на мигрена. Комбинацията от правилно подбрани храни облекчава живота на хората с мигрена. Сред препоръчваните храни, подходящи за хора, страдащи от мигрена са:

  • Зелени зеленчуци – броколи, спанак, зеле, листно цвекло, аспержи
  • Зеленчуци с ярки цветове като тиква, моркови, червени чушки и др.
  • Кафяв ориз
  • Сушени или термично обработени плодове – череши, боровинки, сини сливи, кайсии, ябълки, круши.

Примерният хранителен режим се състои основно от храни, богати на фибри, съдържащи се най-вече в пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и варивата. Полезните мазнини също трябва да присъстват в режима на хранене под формата на полиненаситени и мононенаситени мазнини и в по-малки количества наситени. Ненаситените мазнини си набавяме с редовната консумация на риба, сурови семена и ядки, както и масла, извлечени от тези продукти.

Сред основните съвети за ежедневие, лишено от мигренозни пристъпи, е и ограничаване приема на сол до не повече от 2300 mg дневно, като се вземе под сериозно внимание фактът, че голяма част от солта в диетата на съвременния човек идва основно от храните, които се предлагат в търговските вериги.

Важно допълнение към здравословния хранителен режим за облекчаване на мигрена

В допълнение към здравословния хранителен режим, целящ намаляване и облекчаване пристъпите на мигрена, специалистите съветват да не се пропускат хранения, дори ако е възможно да се разпределят на 5 малки хранения дневно и да се намали или изцяло да се изключи консумацията на алкохол и кафе. Пиенето на достатъчно количество вода също е сред най-важните елементи от хранителния режим за хора с мигрена.

Що се отнася до природните продукти, най-добър ефект се наблюдава след приема на пречистен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), която съдържа веществото партенолид. В най-високо качество и най-чистата си форма партенолид се съдържа в природния продукт Мигренон/Migrenon®. Течните капсули (Solucaps) се приемат до три пъти дневно в зависимост от силата и честотата на пристъпите, като се препоръчва приемът им да продължи поне 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This