Прилагането на акупунктура при мигрена е ефективно за намаляване на степента и продължителността на дискомфорт. Това установява клинично изследване на китайски учени, публикувано в броя на сп. BMJ от 25 март 2020 г. Изхождайки от резултатите, авторите призовават лекуващите лекари да запознават пациентите с възможностите на алтернативната терапия.

Акупунктура при мигрена – данни за положителния ефект

Започваме с това, че акупунктурата е изследвана като метод за намаляване честотата на мигрена. Резултатите обаче са противоречиви.
Китайският екип сравнява реална акупунктура с акупунктура в „измамни“ точки и традиционни грижи при мигрена. Ръководител на проучването е неврологът д-р Уей Уанг от научно-техническия университет „Хуазхонг“ в гр. Ухан.

Изследването е проведено сред 147 пациенти на средна възраст 37 години с анамнеза за мигрена без аура. Никой от участниците не е се е подлагал на акупунктура преди това. Всички са помолени да не приемат болкоуспокояващи и да не започват ново лечение по време на проучването.
За период от 8 седмици изследваните лица получават 20 сесии реална акупунктура, 20 сесии мнима акупунктура и обичайните грижи при мигрена. Грижите включват даване на съвети за здравословен начин на живот и за самоконтрол.

Подложилите се на реална акупунктура имат 1,4 по-малко дни с мигрена между 13-та и 16-та седмица на изследването

Дните без мигрена стават близо 2 от 17-та до 20-та седмица на изследването. За сравнение служат хората, подложили се на мнима акупунктура. Те пък на свой ред имат по-малко дни с мигренозни пристъпи между 17-та и 20-та седмица на изследването сравнено с получилите обичайни грижи. В числа това изглежда така – 1,6 срещу 0,4.
Проучването е краткосрочно. Според учените обаче резултатите ясно показват, че акупунктурата „води до значително намаляване на мигренозните пристъпи и на дните с мигрена“. Предстои да бъде извършено по-дългосрочно изследване за продължителността на превантивния ефект на акупунктура при пациенти с мигрена.

Ефектът на акупунктура при мигрена може да бъде усилен многократно с приема на изцяло природно средство

Става въпрос за Мигренон / Migrenon® – разумна алтернатива на антимигренозните лекарства. Неговата активна съставка е партенолид (над 0.43 mg във всяка течна капсула). Това вещество е извлечено от билката против главоболие от всякакъв характер Моминска вратига (Tanacetum parthenium).
Редовният прием на продукта влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете и намалява пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането. За постигане на оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При тежко мигренозно главоболие може да се приеме и 1 капсула допълнително.

Продуктът може да бъде закупен от аптеките в страната или от онлайн магазин МоМо.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This