Много жени страдат от т.н. хормонална мигрена. Какъв е ефектът на половите хормони върху честотата и тежеста на мигрената, и кога може да атакува мигрена на хормонална основа? Намерете отговорите на тези въпроси в следващите редове.

Роля на хормоните

Нарастват доказателствата, които сочат, че мигрената се повлиява от хормоналните промени в тялото на жената през целия ѝ живот. Именно при дисбаланс в нивата на половите хормони атакува т.н. хормонална мигрена. Този тип мигренозно главоболие на хормонална основа се счита за по-често, по-продължително, по-тежко, склонно към рецидив и трудно за овладяване. Ето в кои периоди се наблюдават пристъпи на хормонална мигрена:

Хормонална мигрена през периода на менструация

Между 7 и 9% от жените страдат от хормонална мигрена през менструалния цикъл. Тя атакува 2 до 3 дни след началото на менструацията. Обикновено проявите ѝ са значително по-тежки и трудни за овладяване. Естрогените не са единствените виновници за менструалната мигрена. Смята се, че колебанията е нивата на хормоните, особено спадът в нивата на естрогените, предизвикват мигрена в периода на менструация.

При използване на хормонална контрацепция

Хормоналната контрацепция може да включва прием на противозачатъчни, инжектиране на хормони, както и прилагането им вагинално или под формата на пластири. Във връзка с мигрената, хормоналната контрацепция има индивидуален ефект. Някои жени наблюдават намаляване на оплакванията, други – утежняване на симптомите, а трети – не отчитат съществена промяна.

Оралните контрацептиви могат да предизвикат отключване на мигрена при жени с фамилна предразположеност. За това е от съществено значение да се консултирате със специалист, ако решите да използвате посочените методи за контрацепция.

По време на бременност и кърмене

Голям процент от бременните дами (60%) споделят, че мигрената им значително се подобрява през първия триместър. Над 75% споделят, че мигренозното главоболие намалява или дори изчезва през останалия период на бременността. Не всички бременни жени обаче, имат този късмет. 15% от жените, очакващи дете, съобщават, че мигрената им се е влошила през първите три месеца от бременността.

След раждането обикновено жените се връщат към „нормалния” си модел на мигренозни пристъпи от преди бременността. Кърменето може да забави появата на мигренозните атаки.

Хормонална мигрена през менопаузата

Мигрената често се влошава през пременопаузата (годините преди започване на същинския климакс). Тогава се наблюдава най-голямо колебание на хормоните и съответно – най-силни и тежки мигренозни атаки. Това обаче, не бива да плаши менопаузалните жени! Много от навлезлите в климакс споделят, че с окончателния край на менструацията и постепенното намаляване на хормоналните флуктуации, симптомите на мигрена се подобряват.

Незабавен ефект за облекчаване на хормонална мигрена

Когато хормоналната мигрена атакува – отвърнете на удара! Овладейте болката с помощта на Мигренон/Migrenon®. Продуктът е природно средство, което има силата да се справи с всички видове мигрена и главоболие. Приемът му облекчава болката и съпътстващите симптоми, като гадене и повръщане. Съдейства за намаляване на честотата, тежестта и продължителността на мигренозните пристъпи. Значително подобрява живота на страдащите от хронична мигрена. Благоприятното си действие дължи на качествения, чист екстракт от Моминска вратига, под формата на активната съставка партенолид. Веществото е добре познато и проучено средство за повлияване на мигренозните пристъпи.

Природният продукт има много добра поносимост и е практически безвреден. Не се препоръчва при бременност и кърмене.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This