Каква е връзката между обострените прояви на мигрена и менопауза? На този и други въпроси, които вълнуват менопаузалните дами, ще отговорим в следващите редове.

Къде се крие връзката между мигрена и менопауза?

Наблюдава се връзка между мигренозното главоболие и хормоналните промени при жените.

Женските полови хормони естрогени и прогестерон играят важна роля за развитието и правилната функция на репродуктивната система. Поддържането на хормоните в равновесие може да доведе до облекчаване на мигрената, докато дисбалансът им може да причини обостряне на пристъпите.

Жените, които и преди са имали мигрена, свързана с хормоналните промени през месечния цикъл, могат да забележат влошаване на пристъпите преди и по време на менопаузата. Това, според специалистите, се дължи на прогресивните спадове в нивата на естрогените и създаденият дисбаланс в женския организъм.

Трябва да не забравяме обаче, че всеки човек е уникален. Това в случая значи, че някои жени могат за пръв път да изпитат мигрена в пременопаузата и същинската менопауза. При други може да се наблюдава утежняване на пристъпите, а при трети – облекчаване на главоболието.

Стратегии за облекчаване на мигрена, свързана с хормоналните промени през менопаузата

  • Преустановете консумацията на храните и напитките, които предизвикват мигрена
  • Не употребявайте алкохол
  • Хранете се редовно и здравословно
  • Хидратирайте организма през целия ден
  • Наложете контрол над стреса в ежедневието
  • Практикувайте успокояващи техники
  • Заемете се с подходяща физическа активност
  • Осигурете си спокоен, качествен сън
  • Обмислете започване на физиотерапия за отпускане на мускулите на врата и раменете
  • Помислете стартиране на прием на продукти, обогатени с фитоестрогени (Феминорм). Те са безопасна алтернатива за постигане на хормонален баланс и преодоляване на менопаузалните смущения.
  • Доверете се на бързо работещо средство за облекчаване на болката при мигренозна атака

Природно решение за справяне с мигрената по време на менопауза

Менопаузата не е леко протичащ период за жените. Допълнителното ѝ утежняване от пристъпите на мигрена изисква бързо и мощно решение за облекчаване на болката. Такова менопаузалните жени могат да открият в лицето на Мигренон/Migrenon®. Продуктът е средство на първи избор при мигренозно и други видове главоболие, ревматични болки и спазми на гладката мускулатура (напр. матката). Съдържа висококачествен екстракт от растението Моминска вратига, под формата на партенолид. Естественото вещество потиска химичните процеси, водещи до мигрена. Счита се, че ефектът му се дължи на задържане отделянето на серотонин и положителното влияние върху гладката мускулатура на съдовете. Действието на продукта е насочено към намаляване на болката, гаденето и повръщането, и честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. Поради натуралния произход на активната съставка, продуктът не проявява странични ефекти. Може да се приема продължително време и да се комбинира с други медикаменти срещу мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This