Като най-тежки се определят пристъпите на мигрена, чиито симптоми се усещат за повече от 10 дни месечно. Според ново проучване именно такива са проявите на мигрена при много жени в пременопауза. Данните са получени от екип изследователи към Медицинския колеж към Университета в Синсинати (САЩ).

Горещи вълни, раздразнение, безсъние, нощно изпотяване… прибавете силно главоболие и мигрена – пълният облик на пременопаузата

Обичайно менопаузата настъпва около 50-годишна възраст. В предходна публикация сме отбелязали, че с идването на климактериума проявите на мигрена рязко оредяват и намалява силата им. Това облекчение обаче е предхождано от период с изключително силни мигренозни атаки. Сякаш като за последно мигрената напомня за себе си най-отчетливо през последните години преди менопаузата, т.е. в периода на пременопауза.

Това обяснява защо толкова много жени се оплакват, че в периода преди климактериума ги измъчват не само типичните за менопауза симптоми, но и силно главоболие. Причината за това се крие в хормоналните промени и дефицита на естрогени. Те водят до отпускане на стените на кръвоносните съдове, включително на мозъчните. Повишава се натискът върху прилежащите нервни окончания и именно това отключва проявите на мигрена. Непосредствено преди менопаузата, когато нивата на естрогени са най-ниски, съответно мигренозните пристъпи са най-чести и най-тежки.

За ефективно справяне с тежките пристъпи на мигрена

Силното мигренозно главоболие допълнително отежнява проявите на менопаузални симптоми. Още по-трудни за понасяне стават топлите вълни, безсънието, депресивните състояния, емоционалната нестабилност. Това налага срещу мигрената да бъдат взети по-сериозни мерки. На доказана помощ може да разчита всеки.

За окончателно справяне с мигрената и осигуряване на живот без главоболие може да разчитате на Мигренон/Migrenon®. При продължителна употреба той успешно регулира функциите на гладката мускулатура на съдовете. Така предотвратява пристъпите на мигрена още в зародиш. Активната съставка на Мигренон е партенолид във висококачествена и максимално пречистена форма.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This