Мигрената е хронично състояние, което се проявява периодично. Атаките в повечето случаи са непредсказуеми. Характеризират се със силно главоболие и гадене, придружени от още редица оплаквания – свръхчувствителност към светлина и звук, липса на сили и енергия, апатия, нежелание и невъзможност за каквито и да било дейности. Мигренозният пристъп е истинско изпитание за страдащите. Много от тях биха дали мило и драго, за да разберат кога ще се отърват от това омаломощаващо състояние, възможно ли е изобщо да се излекуват, и ако да – как?

Коварната диагноза мигрена

Данните от досегашните наблюдения върху регистрираните случаи на мигрена сочат, че това заболяване се среща с най-голяма честота сред хората, които са в пика на своята личностна и служебна продуктивност. Преобладаващата част от болните са млади хора на възраст между 25 и 40 години, като повечето от тях са жени. Първият мигренозен пристъп при тях се появява през тийнейджърските години. Характерното е, че след първата атака състоянието хронифицира, а всеки следващ пристъп е все по-непредсказуем, което е причина мигрената да се превърне в състояние, което буквално обсебва целия живот на страдащия.

Как прогресира мигрената във времето?

Обнадеждаващото в случая е, че пак според събраните данни, мигренозните атаки постепенно отслабват и при някои хора дори напълно изчезват при достигане на 50-55-годишна възраст. Счита се, че намаляването на стреса, хормоналните и физическите промени, които настъпват в организма допринасят за значително оредяване на мигренозните пристъпи. Изчислено е, че около 30% от хората, при които мигрената е атакувала 5-6 пъти месечно са били буквално изоставени от нея във втората половина на живота си. Останалите 70% пък споделят, че с годините мигренозните пристъпи значително оредяват, по-краткотрайни са, а симптомите се понасят все по-леко. Това е много обнадеждаваща новина, която показва, че мигрената в някои случаи е чисто преходно явление.

Какво може да направите сега, за да облекчите мигренозните си пристъпи в бъдеще?

Основното, което всеки човек с мигрена може да направи за себе си е да избягва рисковите фактори, които провокират появата на мигрена. Това са стресът, тревогите, наднорменото тегло, приемът на определени лекарства (дори стандартните обезболяващи) и др. В допълнение специалистите препоръчват на всеки болен да се зареди с търпение и вяра, че състоянието му ще се подобри и лечението ще даде резултат
.

Кое е най-доброто средство за това?

Редица специалисти посочват успешното овладяване на пристъпите на мигрена с помощта на природния продукт Мигренон. Той действа върху химичните реакции, които провокират атака на мигрена и допринася не само за облекчаване на болката в моменти на пристъп, но и спомага за значително оредяване на пристъпите във времето.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This