Много жени страдат от така наречената хормонална мигрена, в различни периоди от своя живот, заради колебания в нивата на хормоните. Разбирайки това, страдащите могат да предвидят кога да очакват „мигренозна атака“. А така ще могат по-ефективно и по-бързо да се справят с болката и неудобствата, която предизвика тя.

Хормонална мигрена по време на менструация

Едни от най-честите времена за атака на хормонална мигрена е по време на менструация. Между 7 и 9% от жените страдат от хормонална мигрена през менструалния цикъл. Тя атакува 2 до 3 дни след началото на менструацията и е известна още като менструална мигрена. Като причина се определя рязкото спадане на нивата на естроген точно преди менструация. Симптомите включват интензивно главоболие, гадене и чувствителност към светлина и звук.

Проследяването на вашия менструален цикъл както и кога, пред какви фактори възниква този тип главоболие може да бъде от решаващо значение за неговото управление. Превантивните мерки като поддържане на редовен график за сън, управление на стреса и поддържане на хидратация могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на мигренозните пристъпи.

Хормонална мигрена по време на бременност

Голям процент от бременните дами (60%) споделят, че мигрената им значително се подобрява през първия триместър. Над 75% споделят, че мигренозното главоболие намалява или дори изчезва през останалия период на бременността. Не всички бременни жени обаче, имат този късмет. 15% от жените, очакващи дете, съобщават, че мигрената им се е влошила през първите три месеца от бременността. Управлението на състоянието може да бъде трудно, тъй като някои лекарства не са безопасни за употреба. Нефармакологичните подходи обаче, като техники за релаксация, редовни упражнения и поддържане на здравословна диета могат да бъдат от полза. Важно е да работите в тясно сътрудничество с лекуващия ви лекар, за да намерите безопасни и ефективни стратегии за управление на предизвикателството хормонална мигрена по време на бременност.

Хормонална контрацепция = хормонална мигрена

Хормоналната контрацепция може да включва прием на противозачатъчни, инжектиране на хормони, както и прилагането им вагинално или под формата на пластири. За някои жени, особено противозачатъчни, които съдържат естроген може да се окаже ключово за поява на хормонална мигрена. Това важи най-много за жени с фамилна предразположеност. Затова консултацията с лекар винаги е нужна, когато става въпрос за използване на някои от изброените методи за хормонална контрацепция. А, ако вече сте на такава и усетите, че това е предпоставка за появата на мигренозните пристъпи, то отново е нужно да се свържете с лекуващия ви лекар. Той най-вероятно ще предложи алтернативни методи за контрацепция.

Хормонална мигрена през менопаузата – и тогава ли?

И в този случай дамите са изтеглили „късата клечка“. Тук обаче има и доза облекчение. Мигрената често се влошава през перименопаузата или казано по друг начин, през годините преди навлизане в същинската менопауза. Това се обяснява с факта, че през този период се наблюдава най-голямо колебание в хормоналните нива. Ето я и добрата новина! Много от дамите навлезли в същинският климакс и след това споделят, че с окончателния край на менструацията идва и облекчението от симптомите на хормонална мигрена.

Хормонална мигрена, не и с този природен продукт!

Когато хормоналната мигрена ви атакува, отвърнете на удара с Мигренон / Migrenon®. Натуралното средство повлиява благоприятно силата и честотата на неприятното главоболие благодарение на активната съставка партенолид. Веществото е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция за по-висока концентрация от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Благодарение на това продуктът по естествен и безопасен начин овладява пулсиращата болка, както и комплексно всички придружаващи симптоми на мигрена като гадене и повръщане. Фармацевтичната форма течни капсули (Solucaps), осигурява пълно и бързо усвояване на партенолида, а оттам и по-мощен ефект. Дозировката се адаптира спрямо индивидуалните нужди, като е подходящ за деца и възрастни. Има отлична поносимост и може да се приема едновременно с лекарства срещу мигрена.

За живот без главоболие търсете в аптеките или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This