Симптомите на мигренозен пристъп са добре познати на засегнатите – мъчително главоболие, гадене и чувствителност към определени светлини и звуци могат да превърнат ежедневието в кошмар. Но понякога неразположенията започват дори в дните преди мигренозната атака да настъпи. Тези оплаквания може да включват отпадналост, раздразнителност, изострени жажда и глад, необичайна скованост. Невероятно, но факт – изброените симптоми са част от пристъпа на мигрена, по-конкретно от продромалната фаза. Според Американската фондация за мигрена, продромът е първият етап на мигренозен пристъп, който повечето хора с неврологичното заболяване изпитват съзнателно или не.

Какво се случва във фазата, предвещаваща мигренозен пристъп?

Когато пристъпът на мигрена наближава, мозъкът става свръхчувствителен. Различни зони се активизират, особено хипоталамуса, таламуса и кората на главния мозък, преди самата мигрена да настъпи. В резултат на това функциите на тялото, свързани с тези части на мозъка, като телесна температура, глад, настроение, сън и жажда, работят по различен начин от обичайното. Тази промяна може да доведе до силен глад, умора, често уриниране, скованост, промени в настроението и други симптоми, които се оказват предупредителни знаци, че мигрената се задава на хоризонта. Точните симптоми на мигрена се различават от човек на човек и това важи за продромалната фаза. Счита се, че издайническите оплаквания се появяват около 12 часа преди пристъп. Но е възможно при някои пациенти смущенията да се появят едва няколко часа преди самия пристъп или два-три дни преди мигрената.

Разпознаването на началните симптоми позволява превенция на мигрена

Болката не е характерен симптом за продромалната фаза на мигрена. Но това не означава, че симптомите са безобидни. За мнозина те могат да затруднят изпълняването на ежедневните дейности, например на работното място и да влошат качеството на живот. Добрата новина е, че познаването на тези издайнически оплаквания, подсказващи за приближаваща мигрена, могат да помогнат за предотвратяване на пристъпа. Ето защо се препоръчва воденето на дневник за мигрена, в който да се записват всички симптоми и предполагаемите провокиращи фактори. Когато забележите, че продромалната фаза настъпва, експертите съветват да забавите темпото и да слушате нуждите на тялото си. Качественият сън, оптималната хидратация, балансираната диета и релаксиращите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на пристъпа.

Доказано природно средство срещу мигрена

Вземането на „спасителния“ лек срещу мигрена още в дните, предвещаващи пристъп, може да помогне за предотвратяване на мъчителната мигренозна атака. За целта пациентите у нас могат да се доверят на Мигренон / Migrenon®. Този изцяло природен продукт потиска химичните реакции, отключващи мигренозните пристъпи. Активната съставка партенолид, извлечена от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), повлиява положително гладката мускулатура на кръвоносните съдове и стомашната стена. По този начин приемът на продукта спомага за овладяване не само на мъчителното главоболие, но и на съпътстващите смущения, като гадене, повишена светлочувствителност и др. Редовната употреба подобрява трайно контрола върху симптомите на мигрена и спомага за разреждане честотата на пристъпите. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания. Наличен е в аптечната мрежа и онлайн в електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This