Мигрена при бременност – възможно е тя да се появи! Жените, страдащи от главоболие или мигрена, често забелязват промяна в симптомите си по време на бременност. Хормоналните нива и условията на живот, наред с много други неща, влияят върху това състояние, но нека разберем повече!

Мигрена при бременност

Добрата новина е, че голяма част от жените, страдащи от мигрена, споделят, че през бременността им, симптомите се подобряват, а при някой – дори изчезват напълно. Този ефект се появява особено през последните месеци на бременността.

Положителни промени при бременността могат да се очакват при жени, чийто пристъпи се дължат на влиянието на хормони по време на менструалния цикъл. В допълнение към това, бъдещите майки, които са засегнати от мигрена без аура, често забелязват подобрения. Причините за това не са напълно ясни, но се смята, че всичко изброено по-долу играе важна роля:

  • Постоянно високото ниво на женските полови хормони – естроген и прогестерон
  • Променената концентрация на веществата серотонин и ендорфин
  • По-добрият начин на живот

Въпреки всичко, има и информация за жени, чиято мигрена при бременност продължава и дори се влошава.

Главоболие по време на бременност

За разлика от мигрената, главоболието рядко е придружено от други симптоми като гадене, изтръпване или чувствителност към светлина. Въпреки това, то може да бъде стресиращо за бъдещите майки.

Много бременни се оплакват от такъв тип проблеми през първите три месеца, защото през това време целият организъм на бъдещата майка се адаптира, което означава, че хормоните са подложени на колебания и причиняват симптоми като гадене, както и главоболие.

Други причини за появата на главоболие по време на бременност може да са:

  • Стрес
  • Напрежение
  • Недостатъчен прием на течности
  • Ниска кръвна захар

Лечение на главоболие и мигрена при бременност – без лекарства

Естествено, вие може да прибегнете към болкоуспокояващи средства, които са разрешени по време на бременност, но преди това – ние ви съветваме да овладеете състоянието на главоболие или мигрена при бременност с други методи.

Ако болката е поносима и сте в състояние, в което може да избегнете напълно лекарствата срещу главоболие или мигрена при бременност, то започнете с осигуряването на спокойно място за почивка и здрав сън. Изберете тиха и затъмнена стая. Много жени намират също за приятно да положат хладна кърпа върху челото си или пък бутилка топла вода на корема – опитайте и разберете кое действа благоприятно при вас.

Внимание – не пълнете бутилката с вряла вода и не я поставяйте директно върху кожата си. Твърде горещата температура върху корема през първия триместър на бременността може да увреди развитието на детето или да доведе дори до спонтанен аборт. По принцип, бебето е защитено от подобни външни въздействия, но не бива да прекалявате с топлината.

Мигрена при бременност или страхът от забременяване

Жените, които страдат от мигрена и искат да имат деца, често са несигурни в това свое желание. Те се чудят дали ще могат да забременеят и дали детето ще наследи този тип главоболие. По принцип, никой не може да предвиди подобно нещо, но повечето жени трябва да знаят, че мигрената се подобрява по време на бременност поради хормонални промени, които настъпват. За да може детето да се развива здравословно, обаче, е необходимо да обърнете внимание първо на себе си и да си осигурите благоприятна, спокойна среда.

Мигрената при бременност не трябва да ви плаши!

Овладейте мигрената преди бременността

Невролозите в България препоръчват овладяване на състоянието с Мигренон/Migrenon® преди самото забременяване. Той намалява силата и честотата на мигренозните пристъпи, подобрявайки качеството ви на живот, благодарение на активната си съставка партенолид. Това вещество е извлечено чрез патентован процес – вакуум екстракция от билката Моминска вратига. А, ефективността му е усилена заради иновативните течни капсули (Solucaps), гарантиращи по-бързо и лесно усвояване.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This