Мигрена с аура е вид мигрена, която се отличава с предупредителни симптоми преди самия пристъп на мигрена. Тези предварителни сигнали се изразяват най-вече в зрителни, сетивни и моторни нарушения, които включват проблясъци светлина, бели петна, зигзагообразни светлосенки, замъгляване на образа, трудно фокусиране, проблеми с баланса и координацията, отпадналост, изтръпване във врата, раменете или крайниците и дори трудности в говора (афазия).

Мигрена с аура – фази на болката

При мигрена с аура се наблюдават четири фази на развитие:

Предупредителна фаза (продром)

Може да се появи часове и дори дни преди същинския пристъп на мигрена.

Приема се като „жълт сигнал“, че предстои мигренозен пристъп. Ясни сигнали, че преминавате през предупредителна фаза:

  • ненаситен апетит (често за сладки храни)
  • запек или диария
  • промени в настроението
  • мускулна скованост (особено в областта на врата)
  • умора
  • прозяване
  • чувствителност към светлина и звук

Аура

Проявите на тази фаза варират при различните хора. За част от симптомите споменахме в началото на настоящата статия. Те могат да бъдат повод за притеснение, особено когато са нетипични и чудновати или се преживяват за първи път. Появяват се от 10 минути до 1 час преди самия пристъп на мигрена.

Интересно е да се отбележи, че симптомите на мигрена с аура са вдъхновили някои известни художествени и литературни произведения. Една от по-известните е „Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол.

Фаза на пристъп (същинска мигрена)

В тази фаза главоболието варира от леко до много тежко. В някои случаи болката е толкова силна, че трудно се преживява.
Мигрената се характеризира със силна болка в едната половина на главата, която трае от 4 до 72 часа и се влошава при физическа активност или при наличие на звук и силна светлина.

Следпристъпна фаза (възстановяване)

Когато болката премине, това не винаги е краят на мигренозния пристъп. При голяма част от хората, които страдат от мигрена, понякога отнема няколко дни, за да се възстановят напълно. Много от тях го определят като усещане за махмурлук.

При мигрена с аура овладейте болката навреме с лек от природата

Стандартните болкоуспокояващи често предизвикват негативни странични ефекти, които могат да бъдат избегнати, ако се доверите на природни средства. Редовният прием на природни продукти с доказано действие срещу мигрена намалява честотата и интензитета на болката.

Мигренон/Migrenon® е изпитано природно средство, което съдържа екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), отдавна позната със своите лечебни свойства. Мигренон повлиява всякакъв вид мигрена и главоболие, като въздейства благоприятно върху силата, честотата и продължителността на болката. Ефектът му се дължи на положителното въздействие върху гладката мускулатура на съдовете.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This