Изпитвате неприятни очни смущения и болка в главата, и се чудите дали това не са симптоми на очна мигрена? Ще отговорим на питането, като в следващите редове посочим кои са реалните признаци на очна мигрена. Ще дадем повече информация за специфичното състояние, като разкрием какво го провокира и как да се контролира.

Симптоми на очна мигрена

Хората, страдащи от окулярна мигрена, изпитват широк набор от зрителни симптоми. Обикновено тази форма на мигрена започва с виждане на малко, постепенно увеличаващо се сляпо петно (скотом) в централното поле на зрението. В това петно може да има ярки, трептящи светлини, наричани сцинтилации, или блестящи зиг-заг линии (метаморфопсия). Сляпото петно обикновено увеличава размерите си и може да се движи в зрителното поле. То може да причини временно замъгляване или затъмняване и влошаване на зрението. Неприятното визуално явление е безболезнено, като не причинява дълготрайно зрително или мозъчно увреждане. Обикновено приключва за няколко минути, като пристъпа на очна мигрена трае около 20-30 минути.

Останалите симптоми, които могат да съпътстват зрителните явления при пристъп на очна мигрена, включват:

  • умерено до мъчително главоболие
  • усещане за изтръпване
  • чувствителност на очите към светлина
  • умора
  • гадене и повръщане
  • промени в настроението
  • силно желание за консумация на определени храни

Причини за изпитване на очна мигрена

Според специалистите, причините за очна мигрена са същите като тези, които провокират и другите видове мигрена. Болезненото състояние се появява при активиране на специфични механизми в мозъка. Те освобождават възпалителни вещества, които повлияват кръвоносните съдове и нервите в мозъка. По време на мигренозния пристъп настъпват промени в притока на кръв към мозъка в частта, отговорна за зрението. Счита се, че на тях може да се дължат зрителните смущения, изпитвани при очна мигрена.

Точната причина за отключване на посочените процеси все още не е установена. Някои от наблюдаваните „тригъри” на неврологичните реакции, предизвикващи мигрена, са хормонални промени, мигащи светлини и определени съставки в храни и лекарства.

Ефективен подход за овладяване на пристъпите на очна мигрена

Все повече видни български специалисти препоръчват алтернативен подход при овладяване на окулярна и други форми на мигрена. Той включва прием на мощно природно средство, доказало ефекта си в клиничната практика. Това средство носи името Мигренон/Migrenon®.

Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Tanacetum parthenium (Моминска вратига), под формата на активното вещество партенолид. То е извлечено от билката посредством процеса „вакуум екстракция”, който гарантира 25 пъти по-висока концентрация на активната съставка. Чистото вещество е капсулирано в течни капсули (Solucaps), позволяващи по-бързо и цялостно усвояване, и по-висока ефективност.

Партенолидът в продукта действа, като потиска химичните процеси, провокиращи мигрена, и оказва отношение върху гладката мускулатура на съдовете. По този начин положително повлиява болката, гаденето и повръщането, съкращава продължителността и намалява честотата на мигренозните пристъпи.

Продуктът се приема по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката може да се адаптира според тежестта на пристъпа. Има много добра поносимост и отсъствие на странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This