Офталмологичната или очна мигрена е сравнително рядко срещана форма на мигренозно главоболие. В настоящата статия ще ви запознаем с характерните й особености и начините за нейното овладяване.

Очна мигрена – как се проявява?

Очната мигрена се проявява с остра болка от едната страна на главата или в зоната около очите. Обикновено мигренозната атака е предшествана от визуална аура.

Очна мигрена – кои са причините?

Причините, които могат да предизвикат очна мигрена, са много и разнообразни. Хормоналните промени, промените в метеорологичните условия, стресът, безпокойството, нарушенията в съня, лошите хранителни навици, приемът на определени медикаменти, консумацията на някои храни и мигащите светлини са основни фактори, провокиращи неприятното състояние. Някои заболявания като лупус, депресията, сърповидно-клетъчната анемия и епилепсията са други възможни причини за поява на очна мигрена.

Очна мигрена – какви са симптомите?

Основните симптоми при очна мигрена са:

  • области от зрителното поле, в които пациентът не вижда нищо, а около тях зрението му е нормално (скотоми); тези тъмни (празни) петна могат да се установят в едното или в двете очи; често са придружени от искри в очите.
  • загуба на зрението на едното око
  • двойно виждане (диплопия)
  • внезапен пристъп на главоболие, обхващащ едната страна на главата; болката варира по интензивност.
  • стомашно-чревни проблеми (гадене, повръщане)
  • свръхчувствителност към светлина (фотофобия) или звук

Очна мигрена – кое е традиционното лечение?

В повечето случаи очната мигрена се овладява с аналгетици (средства, потискащи чувството за болка) или противовъзпалителни средства. В последните години на пациентите се предписват група лекарства, наречени триптани.
При често повтарящи се пристъпи на очна мигрена (над 5 пъти месечно) се назначава превантивно лечение, което има за цел да намали честотата и интензивността на мигренозните атаки. Лекарствата, които се използват в тези случаи, са от групата на антидепресантите и антиконвулсантите. Понякога се прилага ботулинов токсин (ботокс). Лечението се провежда под строг лекарски контрол.

Очна мигрена – кое е алтернативното природно лечение?

Видни невролози у нас напомнят, че Мигренон/Migrenon® е разумната природна алтернатива на широко използваните синтетични медикаменти срещу очна мигрена. Този 100% натурален продукт дължи силата си на партенолид – вещество, извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). То е получено посредством патентован процес на вакуум екстракция – метод, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация спрямо стандартната процедура на добиване. Мигренон е единственият природен продукт на българския пазар с такава чистота и ефективност. Иновативните течни капсули, в които се предлага активната съставка гарантират нейното по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощния ефект. Попадайки в организма, партенолидът потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигренозната болка. В резултат пристъпите значително се разреждат, болката намалява, а гаденото и повръщането остават в миналото. За постигане на оптимален резултат се препоръчва Мигренон да се приема продължителен период от време. Има отлична поносимост и не предизвиква нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This