Темата за разработването на метод за успешно и трайно лечение на мигрена продължава да бъде актуална в медицинската практика. Много специалисти считат, че напредък може да бъде постигнат най-вече след доизясняване на връзката между мигрената и други хронични здравословни проблеми.

В предходни публикации сме отчитали връзката между мигрената и стомашното неразположение. Посочвали сме статистически данни, според които при около 80% от хората мигренозният пристъп се проявява не само със силно главоболие, но и с гадене и коремни болки. В тази статия ще разгледаме връзката между мигрената и стомашните оплаквания под малко по-различен ъгъл. Ще разгледаме ролята на чревната флора при лечението на мигрена. Може ли чревните пробиотици да се ползват като успешно допълващо средство при лечение на мигрена?

Роля на пробиотиците при лечение на мигрена – научни данни

Наскорошно научно проучване показва, че при хора с хронична мигрена пристъпите зачестяват в периоди на продължително стомашно-чревно неразположение. С нормализиране дейността на храносмилателния тракт оредяват и пристъпите. Тези данни станали повод да се проследи влиянието на чревната флора върху честотата и тежестта на мигренозните пристъпи.

Установено е, че по време на мигренозен пристъп се повишава пропускливостта на чревната стена. При тези условия през нея преминават редица потенциално токсични продукти, които отключват възпалителни процеси и увеличават тежестта на мигренозния пристъп. При подкрепяне дейността на чревната флора и нормализиране на чревния пермеабилитет съответно пристъпът на мигрена се овладява по-лесно.

Според учените тези данни за обнадеждаващи по отношение повишаване ефективността на съвременните методи за лечение на мигрена. Допълването на лечебния план с прием на пробиотици като Имунобор Биотик/Imunobor Biotic® може както да намали силата на симптомите, засягащи стомаха и червата, така и да ускори овладяването на мигрената.

Активно и допълващо лечение на мигрена

Много хора у нас постигат успешен контрол над мигрената с помощта на природния продукт Мигренон/Migrenon®. Благодарение на иновативната си формула (течни капсули – Solucaps) Мигренон се усвоява бързо и цялостно. Активната съставка партенолид потиска химичните реакции, отключващи мигренозните пристъпи и помага за намаляване на силата и честотата им.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This