Лекарствено средство от ново поколение дава добри резултати при остра мигрена. Това става ясно от мащабно проучване, проведено от учени от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк. Резултатите са поместени в престижното медицинско списание The New England Journal of Medicine (NEJM), седмично медицинско списание, публикувано от Медицинското дружество на Масачузетс.

Медикаментът с активно вещество римегепант има редица предимства пред традиционните лекарства при остра мигрена

„За първи път от близо три десетилетия насам хората с остра мигрена, които не се повлияват от обичайните лекарства, биха могли да намерят подходящо решение“. Това са думи на водещия автор на изследването проф. Ричард Б. Липтън. Той е декан на факултета по Неврология на медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ и директор на Център за изследване на главоболие към болница „Монтефиоре“ в Бронкс.

Проф. Липтън изтъква, че лекарството не е аналог на съществуващите. То има нов механизъм на действие и нова мишена. Въздейства върху рецепторите за калцитонин ген-свързания пептид (calcitonin gene-related peptide, CGRP), който се освобождава при мигрена. По този начин облекчава болката и други мигренозни оплаквания.

Ефективността на римегепант е изследвана върху повече от 1000 мъже и жени с мигрена от 49 медицински центъра в САЩ

Участниците са разделени в две групи. По време на умерен до тежък мигренозен пристъп едните приемат по една таблетка римегепант, а другите – плацебо. Преди приема на лекарството/плацебо и до 48 след това доброволците попълват електронен дневник. Той включва въпроси за болката и други симптоми на мигрена вкл. гадене, непоносимост към звук и светлина.

Анализът на резултатите от осъщественото проучване сочи, че до два часа след приема:

  • болката отшумява при 19,6% от пациентите на римегепант и при 12% от пациентите на плацебо
  • най-мъчителните симптоми на мигрена се подобряват при 37,6% от пациентите на римегепант и при 25,2% от пациентите на плацебо

Страничните ефекти на римегепант са минимални. Установено е, че гадене и инфекция на пикочните пътища се проявяват при малко над 1% от пациентите във всяка група. Не са наблюдавани сърдечно-съдови странични ефекти от приема на римегепант.

Ще отнеме доста време, докато новото лекарство при остра мигрена влезе в масова употреба и започне да се предлага у нас. Място за притеснение обаче няма, защото насреща е…

Мигренон/Migrenon® – ефективна и безопасна алтернатива на антимигренозните лекарства, която осигурява живот без мигрена и главоболие.

Тайната на безотказното действие на този природен продукт се крие в активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка капсула). Това вещество е извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) чрез патентован процес на вакуум екстракция. По този начин е постигната 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на получаване. Няма друг подобен природен продукт на пазара у нас с такава чистота и ефективност. Иновативните течни капсули (Solucaps), гарантират бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект.

Приеман редовно и според предписанието, продуктът повлиява благоприятно пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането. Има много добра поносимост при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This