Британската асоциация Мигренен Тръст (The Migraine Trust), специализирана в изучаването на особеностите на мигрената, предоставя нови данни за влиянието на храната върху пристъпите на заболяването. Данните показват ключовата роля на някои храни, действащи като причини за мигрена. Връзката между храненето и появата на мигренозен пристъп се определя основно от ефекта на консумираната храна върху нивата на кръвната захар.

Консумация на висококалорични храни – сред водещите причини за мигрена

Доказано е, че хипогликемията (ниско ниво на кръвна захар), стои в основата на мигренозните пристъпи при много от хората с мигрена. Противно на очакванията, до подобен ефект може да се стигне и след консумация на висококалорични храни. Те водят до рязко покачване на кръвната захар, което провокира свръхпроизводство на инсулин. Крайният ефект е свързан с бързо намаляване на глюкозата в кръвта, т.е. рязка хипогликемия.

Познаването на тази зависимост позволява 2 нови подхода за овладяване на заболяването:

  • рязкото огладняване трябва да се разглежда като сигнал за предстоящ мигренозен пристъп
  • при силен глад не бива да се разчита на висококалорични храни, защото ефектът им за превенция на мигрената е противоположен на очакванията

Доказано е, че ефектът на повечето провокиращи мигренозен пристъп фактори е строго индивидуален. Калоричните храни като причини за мигрена обаче не попадат в тази група. Според британските специалисти резките промени в нивата на кръвната захар отключват пристъп при почти всеки, страдащ от хронична мигрена. Това налага хранителният режим да е добре балансиран и да се предпочитат предимно храни с нисък гликемичен индекс. Те действат по-плавно върху нивата на глюкозата в кръвта и влиянието им като провокиращи мигрена причини е пренебрежимо слабо.

Ефективно решение за трайно овладяване на мигрената

Правилното хранене е ключов фактор за установяване на траен контрол върху мигрената. За максимален ефект обаче е необходимо да се вземат и допълнителни мерки. Те трябва да са насочени в 2 посоки:

  • намаляване силата на мигренозното главоболие
  • намаляване честотата на пристъпите във времето

За тази цел може да се разчита на доказаната ефективност на Мигренон/Migrenon®. Този утвърден природен продукт отдавна се ползва за овладяване на мигренозно и други типове главоболие. Влияе добре както за намаляване силата и честотата на главоболието, така и за справяне с характерните за мигрена симптоми – гадене, повръщане и стомашни спазми.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This