Учени от Института за здравни изследвания (IDIS) в Сантяго де Компостела подозират имунитета като причина за мигрена. Предположението е смело, но в него има логика. Ще се убедите сами в това в следващите редове.

Изследователите сочат вродения имунитет като причина за мигрена

Тук внасяме уточнението, че вроденият имунитет е бърз имунен отговор, който осигурява първата линия на имунологичната защита срещу инфекции. Той е неспецифичен и статичен. Казано с други думи:

  • не се променя за различните патогени
  • не създава имунна памет
  • не води до засилена реакция при повторни срещи с даден патоген

След тази вметка продължаваме с изследването, което е обект на настоящата статия. То е извършено в сътрудничество с Клинична университетска болница „Сантяго“ (CHUS) и с Лабораторията за неврологични изследвания (LINC) към болницата. Изследвани са както експериментални, така и клинични модели.

Анализът на данните показва, че:

  • т.нар. toll-like рецептори на вродения имунитет, които регистрират възпалителни и стресови фактори от организма, са увредени при пациенти с мигрена

И още, че въпросните рецептори имат важна роля за:

  • задействане на нови мигренозни кризи
  • хронифициране на главоболието
  • появата на т. нар. медикаментозна мигрена

Откритието би могло да има важно значение за живота на много пациенти с мигрена

„Откритието предоставя нова гледна точка за механизма на възникване на мигрената. Заедно с това отваря нови възможности за лечение на едно от най-често срещаните болкови състояния в съвременния свят. Състояние, което оказва пагубно влияние върху качеството на живот и работоспособността на пациента. Очакваме чрез блокиране на увредените toll-like рецептори на вродения имунитет да се стигне до овладяване на мигренозните пристъпи. Дали това ще се случи предстои да разберем в бъдеще. Тепърва започваме да правим изследвания по този въпрос“. Това казва Клара Домингес, която е водещ автор на проучването.

След най-новата възможна причина за мигрена е ред на традиционното средство за борба с мигренозната болка

Мигренон/Migrenon® е продукт, изпитан в практиката и доказал се с времето като мощно оръжие срещу различни видове главоболие и мигрена. Съставът му е изцяло натурален и безопасен. Активна съставка е веществото партенолид 0.43 mg. То е извлечено от лековитото растение Моминска вратига (Tanacetum parthenium), което е известно със способността си да облекчава болки от различен произход. Ефективността на продукта е повишена максимално посредством иновативните течни капсули (Sokucaps), които позволяват по-бързо и цялостно усвояване на партенолида.

Приеман редовно и продължително според предписанието, продуктът повлиява благоприятно пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането. Уместно е употребата да продължи поне 6 месеца. Спирането трябва да става постепенно.

Продуктът може да бъде закупен от аптечната мрежа в страната или да бъде поръчан от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This