Хората, които се нуждаят от помощ при мигрена, могат да се доверят на растителна диета, богата на зеленчуци с тъмнозелени листа. Това е препоръката на учени, успели да подобрят симптомите на мъж с тежка мигрена в продължение на 12 години. Резултатите от изследването са публикувани в BMJ Case Reports.

Помощ при мигрена за пациент с хронична мигрена

Пациентът има алергия и е с ХИВ инфекция – фактори, които утежняват състоянието му. Правил е неуспешни опити да намали честотата, тежестта и продължителността на мигренозните пристъпи, като е:

Шест месеца, преди пациентът да постъпи на лечение в клиника, пристъпите на мигрена зачестяват. Той е в плен на мигренозното главоболие между 18 и 24 дни в месеца. По думите му болката е внезапна и интензивна. Локализирана е в областта на челото и лявото слепоочие. Продължава около 72 часа. В допълнение мигрената е придружена от повишена чувствителност към светлина и звук, гадене и повръщане.
От кръвните изследвания става ясно, че мъжът:

  • няма повишени нива на възпаление
  • има нормално ниво на бета каротин в организма (53 microgr/dl)

Учените отдават това на факта, че пациентът редовно консумира сладки картофи.

Съветът им към мъжа е да се придържа към т.нар. диета LIFE (Low Inflammatory Foods Everyday)

Това е хранене на растителна основа. То включва ежедневен прием на минимум 140 гр сурови или бланширани тъмнолистни зеленчуци и 900 мл зелено смути. Избягва се консумацията на пълнозърнести храни, зеленчуци с нишесте, млечни продукти и червено месо.

След два месеца на този хранителен режим пациентът съобщава за намаляване на честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. Кръвните изследвания показват, че нивото на бета каротин в организма е нарастнало на 92 microgr/dl. След още един месец мигрената отшумява напълно за период от 7,5 години.

„Придържането към диета, богата на тъмнолистни зеленчуци, безопасно и ефективно помага за овладяване на хорнична мигрена“, казват в заключение учените.

Освен тъмнолистните зеленчуци от помощ при мигрена е и…

Мигренон/Migrenon® – природен продукт, който подобрява качеството на живот на засегнатите, като повлиява благоприятно силата и честотата на мигренозните пристъпи. В основата на положителния ефект стои висококачественият екстракт от билката Моминска вратига (партенолид). Освен че намалява епизодите на мигрена, той противодейства на болката, гаденето и повръщането. Механизмът на действие не е напълно изяснен. Предполага се, че партенолидът потиска химичните реакции, провокиращи мигренозното главоболие.
Дозировката на продукта е индивидуална и може да се адаптира според силата на болката. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Поносимостта е добра дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This