Някои полинаситени мастни киселини могат да са от полза за облекчаване на болки от мигрена. Това става ясно от проучване на изследователи от Университета на Северна Каролина в гр. Чапъл Хил, САЩ. Резултатите от него са публикувани в сп. The BMJ (рецензирано медицинско списание със свободен онлайн достъп).

Полинаситените мастни киселини, които са обект на изследването, са омега-3 и омега-6. И двете изпълняват важни функции в тялото, но не са еднакво полезни за облекчаване на болки от мигрена

Известно е, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и оттам понижават болката, а някои производни на омега-6 я стимулират. Учените все пак решават да проверят какво влияние оказва количеството на тези мазнини в диетата на съвременния човек върху мигренозното главоболие.

Рандомизираното контролирано проучване включва 182 пациенти, които търсят лечение на главоболието, причинено от мигрена. Те са разделени на 3 групи – една контролна и две тестови. Като допълнение към вече назначеното лечение в продължение на 16 седмици участниците се придържат към 1 от 3-те хранителни режима:

  • със среден прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини
  • с повишен прием на омега-3 и среден прием на омега-6
  • с намален прием на омега-3 и омега-6

Доброволците получават 2/3 от нужното дневно количество храна и записват в електронен дневник колко дълго продължават пристъпите на мигрена.

Ето ги и резултатите…

Участниците от тестовите групи изпитват по-малко мигренозна болка от тези в контролната група независимо кой режим на хранене следват. И още – при доброволците, които са се предържали към диета с високо съдържание на омега-3, се наблюдава най-голямо подобрение.

„С промяната в съотношението на полинаситените мастни киселини в диетата може да се промени и силата на мигренозната болка. Положителният ефект от повишеният прием на омега-3 мастни киселини върху мигрената е подобен на този от някои антимигренозни средства. Ето защо приканваме хората с мигренозно главоболие да си набавят нужното количество от тези незаменими киселини чрез храната“, казват учените.

Освен омега-3 мастни киселини за облекчаване на болки от мигрена помага и…

Мигренон/Migrenon® – надежден и доказан природен продукт срещу мигренозно и други видове главоболие. Благодарение на висококачествения екстракт от билката Моминска вратига със съдържание на над 0.43 mg партенолид той:

  • оказва благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи
  • подобрява качеството на живот

Продуктът превъзхожда останалите антимигренозни средства на пазара у нас по качеството на съставката, начина на получаване и фармацевтичната форма. Несравним е по ефективност и чистота на активното вещество. Усвоява се бързо и цялостно от организма, което води до бърз ефект. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Има добра поносимост и няма противопоказания за употребата му. Подходящ за възрастни и за деца. Наличен е в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This