Открита е връзка между мигренозно главоболие при жени и появата на колики при децата им.
„Рискът бебето да има колики е 2,5 пъти по-голям при жените с анамнеза за мигрена, отколкото при тези без такава анамнеза“. Думите са на главната авторка на изследването д-р Ейми Гелфанд. Тя е педиатър невролог в Центъра по главоболие към Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

Резултатите от проучването са представени по време на годишната среща на Американската академия по неврология (AAN) в Ню Орлиънс.

Мигренозно главоболие при жени и бебета с колики – връзката е налице

Изследователите разработват въпросник, въз основа на който определят дали бебето има колики и дали майките са с мигрена. „Майките отговаряха на въпросите при втората детска консултация, която се провежда при навършени пълни 2 месеца на детето“, уточнява д-р Гелфанд.

Данните на 154 майки и техните бебета показват, че колики имат близо 29% от бебетата, чиито майки са с анамнеза за мигрена. За сравнение с колики са едва 11% от бебетата, чиито майки нямат анамнеза за мигрена.

„Имаше период, когато и бащите отговаряха на нашите въпроси“, информира д-р Гелфанд. Оказва се, че близо 22% от бебетата с колики имат баща с мигрена. Същият показател е малко над 10% за бебетата без колики.

„Изводът, който може да бъде направен, е, че мигрената е генетично обусловена и повлиява негативно цялостното здраве“. Коментарът е на невролога и специалист по медицина на болката д-р Джоел Сайпър от Института по неврология и главоболие в Ан Арбър.

Изследователите са на мнение, че хората, предразположени към мигрена, са с изострена чувствителност

„Получените резултати навеждат на мисълта, че коликите вероятно са ранна проява на мигрена“, предполагат учените. Допълнителен аргумент в подкрепа на хипотезата е, че бебетата и децата имат незряла нервна система, която реагира по различен начин на външни стимули от тази на възрастните.

Превенция на мигренозно главоболие при жени, планиращи бременност

Специалистите у нас препоръчват Мигренон / Migrenon® на жените с анамнеза за мигрена, които желаят да станат майки. Това е изцяло природен продукт, който намалява риска от мигренозно главоболие, а оттам и от колики при бебетата. Активното вещество във формулата е партенолид (над 0.43 mg).

Партенолидът е извлечен от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) чрез патентован процес на вакуум екстракция. При този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Ефективността на съставката допълнително е усилена от иновативните капсули (Solucaps), в които се намира. Те позволяват по-пълно и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект.

Приемът е удобен – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Продуктът има много добра поносимост и при продължителна употреба. Предлага се в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This