Освен че предизвикват безутешен плач в първите месеци от живота на бебетата, коликите увеличават риска от поява на мигрена в детска възраст. Това е констатацията, която френски изследователи правят на страниците на списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA). Разберете как са стигнали до нея и по какъв начин да се минимизира опасността по естествен и безопасен начин.

Как учените установяват, че коликите са предпоставка за отключване на мигрена в детска възраст?

За да достигнат до извода, членовете на научния екип провеждат задълбочено проучване сред 208 деца на възраст между 6 и 18 години. През пролетта на 2012 г. всички те са приети по спешност в болниците на три европейски държави с оплаквания за пулсираща болка в главата. След обстоен медицински преглед са диагностицирани с мигрена. За целите на експеримента изследователите сравняват резултатите им с тези на контролната група, състояща се от 471 деца на подобна възраст. Те са постъпили в същите лечебни заведения поради травми на главата, но не са засегнати от мигрена.

Авторите на изследването събират информация, за да установят дали децата от експерименталната и контролната група са страдали от колики като бебета. Освен това паралелно провеждат второ проучване сред 120 деца с тензионно (причинено от напрежение) главоболие. С него целят да проверят възможната връзка между наличието на колики в кърмаческа възраст и появата на мигрена в бъдеще.

От направения сравнителен анализ на резултатите се оказва, че децата с мигрена са били по-податливи на колики през първите месеци от живота, отколкото онези, които нямат мигренозно главоболие (72,6% срещу 26,5%). Подобна взаимовръзка обаче не е наблюдавана при малчуганите, чието главоболие е породено от напрежение.

Като възможна причина за тясната връзка между коликите и мигрената изследователите изтъкват вероятен патогенетичен механизъм, характерен за мигрената със и без аура. Подозренията им са, че в основата на мигрена при децата, които са измъчвани от колики в кърмаческа възраст, е сенсибилизация на периваскуларните сензорни нервни окончания. Дали обаче са на прав път, тепърва предстои да разберем.

По какъв начин да се предотврати появата на мигрена при децата, които са страдали от колики?

Видни български специалисти по детска неврология приканват родителите, чиито наследници са предразположени към мигрена, незабавно да им осигурят Мигренон/Migrenon®. Благодарение на висококачествения екстракт от билката Моминска вратига – партенолид, този изцяло природен продукт е способен да намали силата и дори да предотврати мигренозния пристъп. Ефектът на активната съставка се дължи на способността й да задържа отделянето на серотонин, основна причина за пулсиращата болка в главата. Не бива да се пренебрегва и благотворното й влияние върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. Освен при мигренозно главоболие, Мигренон е перфектен избор и при тензионно такова. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира към възрастта и теглото на детето. За постигане на оптимален ефект, е препоръчително приемът на Мигренон да продължи минимум 6 месеца. Дълговременната употреба не крие риск за детското здраве поради изцяло природния произход на продукта.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This