Генна мутация е причина за отключване на мигрена. Това предполагат в свое проучване учени от Френския национален изследователски център (CNRS) и Барселонския университет (UB). Резултатите са публикувани в сп. Neuron.

Повече за новата предполагаема причина за поява на мигрена

Започваме с уточнението, че мигренозните пристъпи са тясно свързани с повишена възбудимост на сензорните неврони, известни още като аферентни неврони. Активността на невроните се контролира от специални белтъчни молекули или комплекси от белтъчни молекули, наречени йонни канали.

Проучването, за което става въпрос, се фокусира върху два йонни канала – TRESK и TREK. Те са разположени в сензорните неврони и възпрепятстват прекомерното им активиране.

Според резултатите от изследването мутация в гена, кодиращ йонния канал TRESK, експресира дисфункционален протеин, който повишава невронната активност. Успоредно с това въпросната генна мутация води до още един нефукционален протеин, който влияе върху други йонни канали като TREK1. Откриването на механизъм, чрез който мутацията образува два нефункционални протеина очертава бъдещи перспективи за изследване и работа.

Изненадата на учените

„Парадоксалното в случая е, че са описани други мутации, които елиминират способността на йонния канал TRESK да възпрепятства прекомерното активиране на сензорните неврони. Не е известно обаче те да причиняват мигрена. В нашето проучване установихме, че е нужно комбинирано въздействие върху двата йонни канала TRESK и TREK. Това се оказа важно условие, за да се активират силно сензорните неврони и да се отключи характерната пулсираща болка при мигрена“. Думите са на един от авторите на проучването – проф. Ксавие Гасул от факултета по Медицина и здравни науки на Барселонския университет.

„Предстоят по-задълбочени изследвания за потвърждаване на връзката между генните мутации и появата на мигрена. Ако хипотезата се докаже изцяло, ще се открият нови хоризонти в борбата с мигренозната болка“, категорични са учените.

Ще мине още много време, докато генната мутация се потвърди или отхвърли като причина за мигрена. А дотогава единственото трайно решение срещу мигренозната болка остава…

Мигренон/Migrenon® – изцяло природен продукт срещу мигрена с ефективност, съизмерима с тази на аналгетиците, но без техните странични ефекти. Силата му се дължи на оптималното количество вискокачествен екстракт от Моминска вратига (0.43 мг партенолид във всяка капсула). Тази лековита билка от векове е известна със своето антимигренозно действие и е използвана от нашите предци за потушаване на болката.

За още по-силен ефект активната съставка се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps), които се усвояват цялостно и бързо от организма.

Приеман според предписанието продуктът:

  • оказва благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи
  • подобрява качеството на живот

Има много добра поносимост при продължителна употреба. Няма нежелани реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This