Мигрена през лятото – наистина ли съществува или е просто мит предаван през годините? Истината е, че връзката между мигрената и летния сезон е добре документирана. Важно е обаче да се разбере сложната мрежа от фактори, допринасящи за този тип главоболие, което ще е от съществено значение за ефективното управление. Затова нека чрез тази статия навлезем по-дълбоко в многостранните причини зад лятната мигрена, за да хвърлим светлина върху това често неразбрано явление.

Дехидратация – чест виновник за мигрена през лятото

Изпепеляващите летни горещини могат бързо да доведат до дехидратация на тялото, подготвяйки „почвата“ за пристъпи на мигрена. Липсата на адекватен прием на течности не само води до електролитен дисбаланс, но също така намалява притока на кръв към мозъка, предизвиквайки главоболие при податливите на това хора. Затова от решаващо значение е да сте бдителни относно приема на течности през летните месеци, като редовно попълвате загубените такива, за да предотвратите мигрена, предизвикана от дехидратация.

Метеорологични промени – причина за поява на мигрена през лятото

Летните бури и бързо променящите се метеорологични модели водят до колебания в барометричното налягане – добре установен тригер за мигрена. Тези атмосферни промени могат да променят някои процеси в мозъка, предизвиквайки химически дисбаланс и възпалителни реакции. А това от своя страна кулминира в мигренозна болка и тежки кризи. Разбира се, не може да се борите срещу природата, но може да наблюдавате прогнозата за времето. Така ще може да предприемете превантивни мерки, което ще помогне за смекчаване на въздействието на барометричното налягане върху моделите на мигрена през лятото.

Фактори на околната среда – отговорни за мигрена през лятото

Летният пейзаж е пълен с фактори на околната среда, които могат да изострят симптомите на мигрена. Например според някои учени повишаването на температурата на въздуха с 5 °C увеличава риска от мигренозно главоболие през следващите 24 часа със 7,5%. Обяснението е, че топлината води до разширяване на кръвоносните съдове, което е предпоставка за болка в главата. От друга страна интензивната слънчева светлина и отблясъците могат да влошат тежестта на главоболието. Навлизайки в окото, ярката светлина би могла да активира нервни клетки, които изпращат сигнал за болка към мозъка, и така да „отключи“ мигрена. Освен това високите нива на полени и замърсяването на въздуха могат да предизвикат възпалителни реакции в тялото. Минимизирането на излагането на тези тригери чрез използването на слънчеви очила, излизане навън в подходящо време и облекло, както и използването на пречистватели за въздуха в помещенията може да помогне за намаляване на риска от мигрена през лятото.

Как промените в рутината могат да предизвикат мигрени през лятото?

Летните ваканции и плановете за пътуване често нарушават установената рутина, излагайки страдащите от мигрена на по-висок риск на поява на състоянието. Сред рисковите фактори за мигрена през лятото е и смяната на диетата. Според направено изследване в периода на летните месеци се консумират повече „хистаминови“ храни. Примери за такива са морските дарове, риба тон от консерва и почти всички колбаси. А хистаминът в тях е типичен тригер (пусков механизъм) на мигренозно главоболие. Специалистите са категорични, че приемът на алкохол също се увеличава през летните дни. Като в 3,7% от случаите това става причина за мигрена. Освен това по време на лятната отпуска хората започват да лягат и да стават по-късно. Изместването на часовете за сън много често се свързва с мигрена. Затова старайте се да поддържате вашия график на сън и полезното за вас хранене, за да смекчите острата поява на лятна мигрена.

Природно решение за овладяване пристъпите на мигрена през лятото

Мигренон / Migrenon® – продукт, вдъхновен от природата, който безопасно и ефективно профилактира и бори мигренозната болка. Благотворният ефект се крие в активното вещество партенолид, извлечено от лековитата билка Моминска вратига. Партенолидът в продукта е с оптимална концентрация, а ефективността му е увеличена максимално посредством иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага. Те позволяват по-пълно и цялостно усвояване от организма, а оттам и по-мощно и бързо действие.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да се използва както от възрастни, така и от деца. За постигане на най-добри резултати се препоръчва дълговременна употреба.

Потърсете в аптечната мрежа или поръчайте лесно и удобно онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This