Ако сте от хората, които често страдат от мигрена, вероятно искате да намерите и „изкорените“ причината незабавно и да откриете най-безопасния и ефективен начин да намалите честотата и силата на болката. И това е напълно разбираемо, тъй като мигрената е едно от най-силните и неприятни главоболия.

Учени и експерти са категорични, че някои храни са способни да предизвикат пристъп на мигрена. Вероятно и вие сте чували за „обичайните заподозрени“ – шоколад, червено вино, зрели сирена…

Около 10% до 20% от хората, които страдат от мигрена, получават пристъпите си вследствие на консумацията на определени храни.

Ето кои са някои от най-често срещаните храни и напитки, които предизвикват мигрена

(Данните са от научно изследване от 1979 г. върху 500 души, страдащи от мигрена)

Шоколад

Около 75% от пристъпите на мигрена се дължат на сладкото изкушение. Някои от съставките в шоколада може да са сред причинителите – веществото, наречено фенилетиламин изменя кръвния поток в мозъка или предизвиква освобождаването на химикали, които водят до мигрена.

Зрели сирена

От изследването става ясно, че зрелите сирена причиняват мигрена при 48% от участниците. Това се дължи на веществото тирамин (аминокиселина, образувала се по естествен път в резултат на зреенето на продукта). Веществото се намира основно в зрелите сирена, но може да бъде открито и в меки сирена, като бри и камембер.

Цитрусови плодове

Около 30% от участниците в изследването развили симптоми на мигрена вследствие на консумацията на цитрусови плодове.

Алкохол

Пациенти споделят, че червеното вино заема челно място сред алкохолните напитки, предизвикващи мигрена. То е причина за около 25% от случаите на мигренозни пристъпи при изследваната група хора. Изобщо ефектът на алкохола при пациенти с мигрена е доказан в множество научни изследвания. Хората отбелязват червеното вино и тъмните ликьори като едни от най-честите причинители на мигрена, но истината е, че всеки вид алкохол може да отключи мигренозна болка.
Има няколко теории за това как точно алкохолът предизвиква мигрена и основната сред тях е че алкохолът дехидратира. Освен това в него се съдържат определени химикали и веществото тирамин, които също може да са причина за неприятното главоболие.

Билката Моминска вратига срещу неприятната мигрена

Да се преборите с болката изцяло по натурален и безвреден начин е едно от най-добрите решения, които може да вземете за себе си. И добрата новина е, че има начин да го сторите. Мигренон/Migrenon® е с доказана безопасност и ефективност. Природният продукт съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – партенолид. Тази билка се използва от много време за предотвратяване на пристъпите на мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This