Все повече хора, особено жените, страдат от мигрена. Тя не бива да бъде възприемана като обикновено главоболие, а като сериозно заболяване, за което е нужно да се предприемат подходящи мерки.

Мигрена – лечима ли е?

Доскоро мигрената се смяташе за нелечима, но през последните години се постигна пробив в изясняването на причините, които пораждат главоболието, както и тяхното лечение.

Мигрена – последни проучвания и данни

Ново проучване на Международния консорциум на генетичната мигрена посочва, че най-възможната причина за предизвикване на мигрена е в кръвоносната система, а не на неврологично ниво, както се смяташе досега. Откритията на учените се базират на данни от 22 различни генетични проучвания, които обхващат общо 60 000 пациенти с мигрена в над 12 различни държави. Данните показват, че определени генетични фактори се свързват с поява на мигрена, като доста от тях са открити за първи път. И макар повечето от тези гени да се свързват с мигрената като заболяване за първи път, те имат връзка с васкуларни заболявания, контракции на гладката мускулатура, функционирането на артериите и др.
Според откритията васкуларните и мускулните проблеми играят голяма роля при мигрената. Също така са открити десетки нови генетични рискови фактора.

Откритията – стъпка към индивидуално лечение на страдащите от мигрена

Тези геномни открития са първата конкретна стъпка към развитието на персонализирано, базирано на доказателства, лечение на това сложно заболяване. Хората с мигрена се различават едни от други и е логично медикаментите, които влияят на някои пациенти, да са напълно неефективни при други.

Мигрена – васкуларен или неврологичен проблем?

Освен новите проучвания, има доказателства, че мигрената може да е свързана с йонните канали на нервната система. Те помагат за предаването на невронни сигнали, като това също е възможно поле за още изследвания. Тези нови данни биха могли да помогнат на учените в откриването на отговора на въпроса дали мигрената е васкуларен или неврологичен проблем.

За справяне с мигрената специалистите посочват един природен продукт. Кой е той?

Към индивидуалните терапии на всеки страдащ от мигрена, лекарите препоръчват подпомагане на лечението с природния продукт Мигренон/Migrenon®. Този продукт оказва благоприятен ефект и при други видове главоболие, като повлиява честотата на пристъпите и силата на болката.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This