Съществува ли реална връзка между мигрена и шоколад? Учените смятат, че са открили такава!

Потенциална връзка между мигрена и шоколад

Учени смятат, че са открили защо някои хора получават мигренозни атаки след консумация на шоколад. Според тях, това зависи от бактериите в червата и начинът, по който те си взаимодействат с химикалите в храната. Тази реакция, задействана от бактерии, превръща химикалите нитрати, които се намират в шоколада, в странични продукти на азотен оксид. Именно тези продукти, свързвани с мигрената и в други изследвания, провокират болезненото главоболие.

За да намерят възможна връзка, изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего анализирали 172 орални и 1996 фекални проби от база данни на American Gut Project. Резултатите показват, че хората, които имат мигрена, имат и по-високи нива на чревните микроорганизми, които могат да модифицират нитратите.

Повече за отношенията на чревните бактерии и нитратите, обясняващи зависимостта между мигрена и шоколад

Когато нитратите постъпват в човешкия организъм чрез храни и напитки (шоколад, червено вино), бактериите достигат до тях и ги използват като гориво. Процесът не свършва до тук, защото отпадните продукти от бактериите, наречени нитрити, се превръщат в азотен оксид в кръвта. Той не е вреден, тъй като разширява кръвоносните съдове и може да подпомогне работата на сърдечно-съдовата система, като засили кръвообращението. Но се смята, че това разширяване и възпаление увеличава риска от поява на мигрена. Пациенти със сърдечни проблеми често приемат медикаменти, съдържащи нитрати, като 80% от тях съобщават за поява на главоболие като страничен ефект. Въпросът тук е дали за това са виновни техните чревни бактерии.

Гените и бактериите

Като следваща стъпка, екипът учени използва софтуер за биоинформатика, за да идентифицира кои гени е вероятно да присъстват в чревните бактерии на всеки индивид. Резултатите показват, че гените, кодиращи нитрати, нитрити и свързани с азотния оксид ензими, се откриват в големи количества в устната кухина и червата на хората с мигрена.

Това наблюдение дава тежест на тезата. Но учените смятат, че още изследвания са нужни, за да се докаже дали бактериите в червата ни са връзката между нитратите в храната и мигрената. До тогава се препоръчва на хората с мигрена да внимават с консумацията на шоколад и да го избягват, ако предполагат че провокира появата на мигрена.

Решение за овладяване на мигрена, на което да се доверите

Едно е сигурно при мигрена – Мигренон/Migrenon® помага! Природният продукт е разработен на базата на множество проучвания на ефекта на екстракта от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) за облекчаване на мигрена. Продуктът съдържа активното вещество партенолид, с висока концентрация във всяка капсула, чистота и ефективност. Активната съставка повлиява мигрената, като потиска химичните реакции, водещи до отключване на болезнено главоболие. При нарушена тромбоцитна функция се отделя серотонин, който причинява пристъп на мигрена. Партенолидът задържа секрецията на серотонин. По този начин намалява честотата и продължителността на мигренозните атаки, повлиява болката и облекчава гаденето и повръщането.

Продуктът се дозира по 1 течна капсула, до 3 пъти дневно след хранене. Може да се комбинира и с други средства срещу мигрена. Не проявява странични ефекти и може да се употребява продължително време.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This