Както има полезни, така има и вредни или още забранени храни при мигрена. В статията ще поставим акцент върху вторите. Вижте кои са онези хранителни продукти, които отключват мигренозната болка и непременно ги изключете от всекидневното меню.

Това са основните забранени храни при мигрена

Започваме с уговорката, че към момента няма убедителни проучвания показващи механизма, по който даден хранителен продукт предизвика мигренозно и други видове главоболие. Съществуват обаче изследвания, които сочат, че виновни в най-голяма степен за режещата болка в главата, са:

Храните, съдържащи биогенни амини

Биогенните амини са биологично активни вещества с разнообразен произход. Два от тях – тирамин и хистамин – са сочени като главните отговорници за главоболието. Те се съдържат в най-вече в преработеното месо, консервираните и пушените продукти, фъстъците, морските дарове и сирената.

Хранителните продукти, пълни с нитрати

Храните с голямо количество нитрати в тях също са провокатори на мигренозно главоболие. Тези химични съединения, соли на азотната киселина, се използват широко в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти. Съдържат се в големи количества в консервираните меса (колбаси, пушени меса). По-малко е съдържанието им в рибата и млякото и неговите производни. Срещат се също в някои зеленчуци. Примери за такива са марулята, пресният чесън, зеленият лук, морковите, спанака, лапада, копъра, цвеклото, броколите, тиквичките и репичките.

Храните с мононатриев глутамат

Практиката сочи, че консумацията на храни с мононатриев глутамат (Е621) е възможна причина за епизод на мигрена. Източници на това вещество, което се използва за подобряване вкуса на храната, са хранителните продукти, съдържащи протеини. Изобилства в желатиновите изделия, пакетираните храни, полуфабрикатите.

Авокадото и презрелият банан

Колкото и невероятно да звучи, има данни, че тези любими на много хора храни, могат да провокират мигренозен пристъп. Ето защо съветът на специалистите е да не се консумира от тях.

Вече разбрахте кои са основните забранени храни при мигрена. А сега вижте как да стопирате и преборите мигренозната болка

На фармацевтичния пазар у нас вече има напълно безопасно средство, което се прилага успешно за превенция и лечение на мигрена. Това е природния продукт Мигренон/Migrenon®. Той бори болката благодарение на активната съставка – партенолид. Това вещество е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка, която от векове се използва за справяне с различни видове главоболие. Предполага се, че ефектът на партенолида се дължи на способността му да задържа отделянето на серотонин. Безспорно преимущество на Мигренон е, че влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. В допълнение има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This