Мигрена е широко разпространено хронично главоболие, от което са засегнати милиони хора по-света. Мъчителни болки в областта на главата и гадене са само малка част от неприятните симптоми, съпътстващи медицинското състояние. В настоящата публикация ще ви дадем повече информация за болезнената мигрена и как може да се справите с нея.

Мигрена е сериозно състояние и тежестта ѝ не е преувеличена

Много хора считат, че мигренозният пристъп се проявява само с главоболие. Истината обаче е, че симптомите на мигрена не се ограничават само в областта главата, въпреки че именно силното главоболие е най-отчетливата ѝ проява.

Не всички прояви на мигрена носят еднакви симптоми

Като изключим главоболието, останалите симптоми варират при различните хора. Мигренозното главоболие се появява в един по-късен етап на пристъпа, който се предшества от други различни оплаквания. Сред тях са гадене, повръщане, прималяване, поява на аура (мигрена с аура). Това прави мигрената много трудна за диагностициране.

Точната причина за поява на мигрена все още не е известна на специалистите

Съществуват обаче, редица провокиращи фактори, за които е безспорно установено, че може да предизвикат пристъпи на главоболие. Такива са някои храни и напитки (кофеин, шоколад, алкохол), стресови ситуации, преумора, недостатъчно сън, гладуване, някои лекарствени средства и др.

Не всяко главоболие при хората, предразположени към мигрена, е провокирано от неин пристъп. Главоболие може да бъде предизвикано от най-различни фактори и в повечето случаи появата му няма нищо общо с мигрената. Например при синусови, тензионни, стресови главоболия и др. При мигренозна атака, в повечето случаи се преминава през няколко различни етапа, по които страдащият може да я разпознае.

Жените страдат от мигрена по-често от мъжете

Много хора считат мигрената за типично женско състояние. Истина е, че броя на засегнатите жени е тройно по-голям от този на мъжете. Все пак никой мъж не бива да се счита за защитен от мигренозна атака.

Установено е, че женските полови хормони (естрогени) оказват съществено влияние върху артериалните кръвоносни съдове и появата на мигренозни пристъпи. Според учените, това е причината след първия триместър на бременността да липсват мигренозни прояви. Тогава нивата на естрогените намаляват значително, а се повишават тези на хормона прогестерон. Той, от своя страна, понижава налягането в артериите.

Мигрена могат да изпитат и децата, дори и най-малките от тях. При малчуганите мигрена могат да провокират някои храни, стрес или физическо претоварване. Тя може да се появи и вследствие на дълъг сън или прекалено застояване пред дигиталните устройства.

Мигрената има наследствена обусловеност

Различни проучвания потвърждават, че в по-голяма част от случаите (при 80%) е налице фамилна обремененост. Добрата новина е, че честотата и силата на пристъпите може да бъдат доста по-слаби, от колкото са тези при родителите.

Дори лекар може да се затрудни при установяване на мигрена

Групата на състоянията, обобщавани като мигрена, е много разнообразна. Симптомите на тези състояния са широкоспектърни и често биха затруднили дори специалист при установяване на мигрена. За това е необходима активна помощ и от засегнатия, който да представи всички свои оплаквания. Това е правилният начин за своевременно диагностициране на състоянието и започване на терапия.

Мигрената се повлиява успешно от прием на високоефективни природни продукти

Лекарствените средства, които се използват за терапия на мъчителното главоболие, често имат само временен ефект и много съпътстващи негативни действия. Освен това, страдащите от чести и тежки пристъпи се нуждаят от профилактични мерки за контрол на състоянието.

Специалистите са категорични, че подходящият продукт за овладяване на мигрена трябва да бъде висококачествен и безопасен при продължителна употреба. На всички тези изисквания отговаря природният продукт Мигренон/Migrenon®. Продуктът съдържа екстракт от Моминска вратига, с активно вещество партенолид. Той притежава изразено аналгетично и противовъзпалително действие. Партенолид се използва за успешно облекчаване на силно главоболие, като се счита, че потиска химичните реакции, провокиращи поява на мигрена. С действието си, Мигренон влияе на гладката мускулатура на съдовете, което спомага за контролиране на мигренозната болка.

Продуктът се приема при силно главоболие, като влияе върху самата болка и другите съпътстващи симптоми. Чрез прием на Мигренон се постига нормално качество на живот, поради значително намаляване на симптомите на мигрена и удължаване на периодите без главоболие.

Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти на ден, след хранене. Дозировката може да варира според степента на мигренозната болка.

borola
1
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This