Епизодите на мигрена при стрес понякога настъпват по-често и са по-продължителни, заради напрегнатото ежедневие на което всички ние сме подложени. Доказано това е един от основните тригери за отключване на мигренозно главоболие. Не позволявайте обаче това да контролира живота ви. Чрез включване на прости, но ефективни практики във вашия режим и като се заемете с основните стресови фактори, може да намерите облекчение и да възвърнете контрола върху здравето и благополучието си. Помнете, че постоянството е ключът, и не се колебайте да потърсите професионална медицинска помощ, ако пристъпите на мигрена при стрес продължават дълго време или се влошават.

Мигрена при стрес – тялото подсказва, че е време за почивка

Заради многото задачи, които се струпват на главата ни, често не остава време за качествена почивка, която е необходима за възстановяване на организма. Всъщност пристъпите на главоболие често ясно ви подсказват, че е време за почивка. Най-напред е необходимо да установите режим на съня. Това означава, че е трябва да спите поне по 7-8 часа на денонощие. Стресът и безсънието са свързани. Понякога не може да спите заради хилядите неща и ситуации, за които мислите, а друг път самата липса на сън ви изнервя. И така особено при пристъп на мигрена е задължително да легнете на тъмно и прохладно място, докато атаката отмине. Старайте се да не включвате никакви устройства – телевизор, телефон, лаптоп. Нужна е активна почивка, осигурете си я.

Редовна физическа активност за справяне с пристъпите на мигрена при стрес

Физическата активност е мощен метод за релаксация и може да помогне за намаляване честотата и тежестта на мигрената при стрес. Най-точното обяснение за това е, че по време на тренировка се отделят хормони на щастието, които подобряват настроението и спомагат за намаляване на напрежението. Друго доказателство за нуждата от спорт, е че хората, които редовно спортуват по-рядко страдат от пристъпи на мигрена. Учените смятат, че при недостатъчна физическа активност, хората по-често страдат от депресия и проблеми със съня, които са едни от основните тригери за появата на мигрена. Целете поне 30 минути умерени упражнения в повечето дни от седмицата, за да поддържате нивата на стрес под контрол. Дълги разходки, каране на колело, плуване, лек джогинг ще държат пристъпите настрани.

Без алкохол, кофеин и никотин = без мигрена при стрес

Това може да ви изглежда малко крайно, но нека го кажем така. Хората страдащи от мигрена биха направили почти всичко необходимо, за да не изпитват болката от нея.

Много неща, които ядем и пием, могат да повишат тревожността. Кофеинът, макар и полезен за събуждане сутрин, е стимулант, който може да ви направи по-възбудими и да увеличи нивата на стрес. Никотинът, съдържащ се в тютюневите изделия като цигарите, също има подобен ефект. Алкохолът може да изглежда, че осигурява известно облекчение от дългия и напрегнат ден в работата например. Но това е само в краткосрочен план. От друга страна хормоналните промени, предизвикани от дългогодишна употреба на алкохол, могат да причинят повишено освобождаване на хормони на стреса и така да се стигне до тежки пристъпи на мигрена. Това е дори без да се отчитат всички други здравословни проблеми, идващи от прекомерната употреба на алкохол, които могат да изложат тялото ви на повишен физиологичен, както и психически стрес. Ако не може да се откажете изцяло от тези навици, то може поне да намалите максимално тяхната употреба.

Природна помощ с доказан ефект за овладяване на мигрена при стрес

Мигренон / Migrenon® е изцяло натурално средство с мощен ефект при мигрена, провокирана от стрес и не само. Благоприятното действие се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). При редовен прием на продукта резултатът е разреждане и предотвратяване на мигренозните атаки. Партенолидът повлиява благоприятно още гаденето и повръщането. Той действа положително върху гладката мускулатура на съдовете като по-този начин намалява болката при мигрена. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием, като продукта се дозира по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира спрямо индивидуалните нужди на пациента.

За живот без главоболие потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This