Има ли съвместимост между мигрена и спорт? Могат ли хората, страдащи от мигрена, да практикуват спортни активности, без да предизвикат епизоди на болезнено главоболие? А могат ли да извлекат ползи от тренировките за облекчаване на състоянието? На тези и други важни въпроси ще отговорим в следващите редове.

Мигрена и спорт – могат ли страдащите от мигрена да извлекат ползи от физическата активност?

Много хора с мигрена подходждат скептично към спортуването. Това е така, защото за някои от тях даден вид физическа активност може да се превърне в провокатор на мигренозен пристъп. Какво обаче, показват научните данни по тази тема. Нова надежда за хората с мигрена дава проучване, цитирано от The Migraine Trust. То дава доказателства, че изпълнението на умерени упражнения може да намали честотата и интензивността на мигренозните пристъпи при някои хора. Изледователите установяват, че редовното спортуване може да бъде полезно за предотвратяване на мигренозни атаки.

Последни проучвания сочат, че тренирането променя нивата на широк спектър от химикали в човешкото тяло. Физическите активности стимулират отделянето на естествени противоболкови вещества ендорфини и антидепресанти – енкефалини. Това би значило, че редовното спортуване може да намали ежедневния прием на медикаменти за предотвратяване на мигренозни атаки.

Избор на подходяща физическа активност

Според други проучвания, аеробните (кардио) активности носят най-големи ползи и са най-подходящи за хората с мигрена. Такива са бързото ходене, колоездене, бягане, плуване, танцуване.

Избраната физическа активност задължително трябва да бъде съобразена с индивидуалното състояние, ниво на подготовка и лични предпочитания. Ако се започва нова тренировъчна програма, тя трябва да стартира с упражнения с умерена интензивност. Препоръчително е да се спортува по 30 минути, до 3 пъти седмично.

Преди всяка тренировка спортуващият трябва да хапва лека закуска, да пие течности и да загрява със стречинг или леки упражнения. Ако изпита дискомфорт или главоболие по време на тренировка незабавно да преустанови дейността. Също така да проследява състоянието си след всяка тренировка и да отчита евентуалните ползи или негативи от спортуването за по-дълъг период от време.

Още едно средство, което помага на хората с мигрена

Хората, страдащи от мигрена, е добре да се възползват от благотворния ефект на спорта. Но физическите активности са само едно допълнение към цялостния план за менажиране на мигрената. Това, на което винаги може да се разчита за редуциране на мигренозните атаки и овладяването им след възникване, е Мигренон/Migrenon®.

Този продукт е с изцяло природен състав. Съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Tanacetum parthenium (билката Моминска вратига), под формата на партенолид. Активното вещество е мощен блокатор на химичните реакции, водещи до мигренозен пристъп. Намалява болката и тежестта на мигренозния пристъп, и съпътстващите го оплаквания, като гадене и повръщане. Редуцира честотата на мигренозните атаки, а продължителният му прием може да спомогне за предотвратяване на появата им.

Продуктът се дозира по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Има отлична поносимост и профил на безопасност. Може да се приема заедно с аналгетици и други медикаменти срещу мигрена. Подходящ е за продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This