В опит да помогнат на хората с мигрена да повишат качеството си на живот, учени от Базелския университет в Швейцария провеждат изследване, в което проследяват ефекта от спорта върху мигренозната болка. Разберете до какви изводи достигат в настоящата статия!

Какво влияние оказва физическата активност върху състоянието на хората с мигрена?

В проучването на швейцарските учени се включват 20 жени и 4 мъже. които страдат от мигрена. Средната възраст на участниците е 36 години. За целите на експеримента те са разделени на три групи от 8 човека всяка. Доброволците от първата група практикуват високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) два пъти седмично, a тези от втората група изпълняват упражнения с умерено натоварване. Въпреки че изискват по-малко усилия, те имат разход на енергия, съизмерим с този на HIIT. Участниците от третата група не тренират. Преди началото на експеримента учените правят снимка на ретината и измерват диаметъра на ретиналните кръвоносни съдове на доброволците, за да направят оценка на церебралната васкулатура. Доброволците са помолени да водят дневник, в който да описват мигренозните пристъпи, получили по време на изследването. В края на 12-седмичния период на проучване учените отново подлагат участниците на изследвания. Резултатите от сравнителния анализ, нееднозначно показват, че физическата активност подобрява състоянието на хората, страдащи от мигрена. Учените обаче обръщат специално внимание, че по-отчетливо подобрение се наблюдава при доброволците, които са практикували високоинтензивни интервални тренировки. „Интензивната тренировъчна програма предизвиква по-голямото разширяване на артериите и свиване на венулите, отколкото умерения тренировъчен режим. Това от своя страна води до по-голямо разреждане на пристъпите на мигрена“, категорични са изследователите. Поради благотворния ефект на HIIT-тренировките те приканват хората с мигрена да ги използват като алтернативен метод за облекчаване и дори предотвратяване на мигрена.

С кое природно средство многократно може да се усили положителния ефект, който оказва спортът върху мигрената?

Видни невролози у нас горещо препоръчват на хората, страдащи от мигрена, да повишат ефекта от високоинтензивните упражнения с приема на Мигренон/Migrenon®. Неговата активна съставка партенолид, която е извлечена от билката Моминска вратига, се използва успешно за овладяване и предотвратяване на мигренозните пристъпи. Безотказното действие на Мигренон се дължи на положителното влияние на активната съставка върху гладката мускулатура, която има отношение към мигренозната болка. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага Мигренон, осигуряват по-бързото и цялостно усвояване от организма, а оттам и по-мощния ефект.

Научно доказано е, че редовната и продължителна употреба на Мигренон по 1 течна капсула до 3 пъти дневно след хранене повлиява благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането. По време на тежко мигренозно главоболие може да се приеме и 1 капсула допълнително. Mигренон може да се комбинира с аналгетици или други лекарства за мигрена. Напълно безопасен е и има добра поносимост дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This