Много хора, страдащи от мигрена, се интересуват от връзката „мигрена и кафе”. Кафето предизвиква или облекчава мигрената? Вижте какво смятат учени от Американското общество за главоболие.

Специфичен ефект на кофеина в мозъка

Кофеинът повлиява дейността на естествено срещащото се в мозъка вещество аденозин. То е в тясна връзка с мигрената, тъй като по време на мигренозна атака се наблюдава повишаване на нивата му.

Аденозинът проявява множество ефекти. Към тях спадат временно разширяване на кръвоносните съдове и контрол на някои от аспектите на движението и съня. Аденозинът действа, като се прикрепя към специфични рецепторни молекули на повърхността на някои мозъчни клетки. Кофеинът, от своя страна, може да блокира действието на тези рецептори и по този начин да потисне ефектите на аденозина. Все още не е известен механизмът, по който тези ефекти на кофеина водят до противодействие на мигрената и контрол на мигренозната болка.

Мигрена и кафе – връзка, която зависи от честотата на употреба на напитката

Ефектите на кофеина в мозъка зависят от това колко често се приемат кофеинови напитки. Рядката консумация на кафе може положително да повлияе острото главоболие. Ежедневна или почти всекидневна употреба на кафе обаче, може да доведе до привикване на мозъка към кофеина. Това значи, че употребяваната доза губи досегашната си ефективност. Зависимост към кофеина се развива, когато мозъкът очаква по-голяма доза кафе за постигане на ефект. Когато такава не бъде получена, се развива абстинентен синдром, който се проявява с главоболие, умора, гадене, проблеми с концентрацията. Тези симптоми предразполагат към мигренозна атака.

Кофеинът има по-малък ефект върху мозъка и кръвоносните съдове при хората, които ежедневно приемат кофеин. При спиране и намаляване на дозата, кръвоносните съдове се разширяват. Това увеличава притока на кръв към мозъка и налягането около нервите, които го обграждат. В резултат възниква главоболие, което може да продължи няколко седмици до адаптация на тялото към липсата на кофеин.

Изводи за връзката „мигрена и кафе”

Мнението на специалистите е, че при прекомерна консумация кофеинът може да предизвика главоболие. Но подчертават, че кафето рядко е единствена причина за отключване на мигренозни атаки. Хората с тежка или хронична мигрена обаче, трябва да обмислят напълно спиране на кафето поне за няколко месеца. При някои от тях редовната му консумация може да се явява тригър на мигрената.

Кофеинът е регулируем фактор, които може да се модифицира спрямо индивидуалното състояние. Препоръчва се страдащите от мигрена да следят колко кофеин приемат и как той им се отразява. Ако забележат чести мигренозни пристъпи, трябва да опитат постепенно намаляване на дозата и умерена консумация.

Какво помага безотказно при мигрена?

Мигрената е състояние, което има нужда от постоянен контрол. След избягване на тригърите, засегнатите от мигрена трябва да изберат надеждно средство, което бързо да овладява болката и повлиява пристъпите. Могат да се доверят напълно на Мигренон/Migrenon®. Този мощен природен продукт е с действие, насочено към цялостен контрол на мигрената. Помага за потискане на химичните реакции, причиняващи мигрена. Намалява болката, облекчава гаденето и другите съпътстващи симптоми. Повлиява тежестта на пристъпите и при продължителен прием може да редуцира честотата им. Тези ефекти са възможни, благодарение на активната съставка – висококачествен екстракт от Моминска вратига, под формата на партенолид с висока концентрация, чистота и ефективност.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This