Смята се, че хората с мигрена са изправени пред възможни рискове за здравето. Кои състояния може да провокира болезненото главоболие – научете сега!

Депресия – възможен риск за здравето на хората с мигрена с психологически характер

Ако страдате от епизодична мигрена, попадате в двойно по-голяма опасност от изпадане в депресивни състояния. А ако имате хронична мигрена, рискът се удвоява още веднъж, твърди д-р Липтън, професор и заместник-представител по неврология в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн”. Според учени, хората с мигрена могат лесно да изпаднат в депресия поради силната болка. Но състоянието може и да предшества мигрената. Това се дължи на потенциална връзка между тях, която се корени в гените, с неврологичен характер, или и двата фактора.

Безсъние

Инсомнията се свърза с нарушения на нощния сън, които се отразяват и в ежедневието. В резултат, хората, страдащи от безсъние, могат да изпитат проблеми с паметта и концентрацията, умора, сънливост, тревожност и раздразнителност. Много хора с мигрена са засегнати от безсъние или смущения на съня. Те могат да предизвикат по-чести и тежки мигренозни пристъпи. Инсомнията може да се превърне и в причина за хронифициране на епизодичната мигрена.

Сърдечно-съдови заболявания

Според научно изследване от Дания мигрената се свързва с по-висок риск от сърдечно-съдови болести, включително инсулт и инфаркт. Възможната връзка се отнася по-скоро до жените, и за тези, страдащи от мигрена с аура. Специалистите отбелязват, че е трудно да се определи връзката между сърдечно-съдовите проблеми и мигрената. Общовалидните правила за намаляване на опасността от сърдечно-съдови заболявания са поддържане на стабилно кръвно налягане, кръвна захар и нормални нива на холестерол.

Стомашно-чревни проблеми и заболявания

Различни стомашно-чревни проблеми се свързват с мигрената, като най-значимият е синдромът на раздразнените черва. Той се характеризира с дискомфорт в абдоминалната област и промени в навиците на дефекация, като диария или запек. Учените смятат, че няколко фактора играят роля във връзката между този синдром и мигрената. Някои от тях са чревните бактерии и връзката по оста мозък-черва. Други са нивата на серотонин, имунната система, гените и един феномен, наречен централна сенсибилизация.

Състояния, свързани с болка като потенциален риск за здравето на хората с мигрена

Много болкови състояния, като фибромиалгия и хронична болка във врата, раменете и гърба се свързват с мигрена или други видове главоболие. Връзката обаче, все още не е изяснена. Учени смятат, че може да се дължи на генетична предразположеност. Може и да се отключва при прием или предозиране на определени медикаменти за облекчаване на болка.

Овладяване на болката – стратегия за подобряване на здравето на страдащите от мигрена

Болезненото главоболие определено създава на страдащите от мигрена много здравословни неразположения. За да подобрят състоянието си, те трябва да наложат контрол над болката. Могат да го сторят с Мигренон/Migrenon®. Продуктът представлява природно средство срещу мигрена и други видове главоболие. Активната му съставка е партенолид – естествено вещество, извлечено от билката Моминска вратига. Смята се, че потиска химичните реакции, отключващи мигрена. Безотказно намалява болката, честотата и продължителността на мигренозните пристъпи. Облекчава придружаващите неразположения, като гадене и повръщане. Може да се комбинира и с други медикаменти срещу мигрена. Има добра поносимост и няма данни за нежелани ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This