Дамите, които страдат от хронично главоболие, и в частност мигрена, са изложени на по-висок риск от развитие на депресия, поява на постоянна умора и наличие на редица физически признаци на общо неразположение, сочи изследване, намерило място на страниците на списание Neurology.

Причинно-следствена обусловеност между мигрена и депресия

В проучването се включват 1 032 жени, които са пациентки на пет американски центъра по главоболие. 593 от участничките са имали епизоди на главоболие по-малко от 15 пъти в месеца, а останалите 439 дами са страдали от пулсиращата болка в главата значително по-често. Сравнителният анализ на резултатите показва, че възможността за поява на тежки депресивни разстройства е четири пъти по-голяма при представителките на нежния пол с хронична мигрена, отколкото при тези, които се оплакват от обикновено главоболие. Нещастията им обаче не спират дотук. Оказва се, че рискът да проявят набор от отличителни черти на главоболие като липса на енергия, проблеми със съня, гадене, световъртеж, дискомфорт по време на полов акт, болки в корема, гърба, ръцете, краката и ставите е до три пъти по-голям. Възможността за развитие на тежко депресивно разстройство се увеличава значително, ако пациентките с тежка форма на мигрена, проявяват и други тежки симптоми.

Невробиологична връзка между мигрената и депресията

„Болезнените мигренозни пристъпи правят потърпевшите доста податливи на депресивни състояния. Чувството на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, от своя страна допълнително засилва усещането за болка. Това предполага наличието на невробиологична връзка между мигрената и депресията“, заявява авторката на изследването д-р Гретхен Тиетън, преподавател във факултета по Обществено здравеопазване към Университета в Толедо, САЩ и член на Американската академия по неврология. Тя споделя, че към момента се правят проучвания, за да се установи със сигурност дали нарушеното освобождаване на невротрансмитера серотонин провокира мигренозни атаки и депресивни състояния.

Най-надеждното природно средство за предотвратяване на мигрената и нежеланите й последствия върху психиката

Както става ясно от изследването, пациентите с чести и тежки мигренозни атаки се нуждаят от ефективно профилактично лечение, за да овладеят пулсиращата болка и да се предпазят от депресия. Природният продукт Мигренон/Migrenon® дава възможност на засегнатите бързо да елиминират източника на страданието и да сведат до минимум риска от поява на мигрена, а оттам и на депресивно разстройство. Ефективността на Мигренон се дължи на активната съставка партенолид, използвана успешно за превенция и лечение на мигренозно главоболие поради способността да задържа отделянето на серотонин. В резултат на благотворното й действие пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането бързо и трайно отшумяват.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This