Мигрената е едно от най-често срещаните видове главоболие. Характерно за болката е, че е съпроводена от придружаващи симптоми като зрителни, сетивни и моторни нарушения, както и усещане за гадене, което нерядко води до повръщане. Пулсиращата болка в главата обикновено е толкова силна, че възпрепятства нормалните ежедневни дейности и налага почивка в тъмно и тихо помещение.
Като цяло пристъпите на мигрена могат да бъдат предизвикани от различни дразнители и провокиращи фактори като определени храни и напитки, някои видове лекарства, тютюнопушене, стрес, непълноценно хранене и гладуване, както и от непълноценен и некачествен сън.

Връзка между мигрена и качеството на съня

Днес голяма част от хората по света са засегнати от проблеми със съня и хронично недоспиване. Това може да се отрази негативно в много аспекти на качеството на живот и доказано въздейства на честотата и интензивността на мигренозните пристъпи.

Като цяло нарушенията в съня са често срещан проблем сред страдащите от мигрена. А сами по себе си проблемите със съня са сериозна предпоставка за предизвикване на мигренозен пристъп. Затова може да се каже, че връзката между тях е двустранна, т.е. те са взаимозависими.

В действителност хората, които страдат от хронична мигрена, са много по-предразположени към сутрешно главоболие вследствие на недостатъчен или некачествен сън. Това се доказва и с редица клинични проучвания. Едно от тях установява, че ниското качество на съня е особено характерно за хората, които страдат от мигрена. При друго пък се доказва, че безсънието е в особено силна корелация с мигрена и някои случаи на тензионно главоболие.

Овладяване на мигрена по ефективен и безопасен начин

Като се има предвид двойната взаимозависимост между проблеми със съня и мигрена, то овладяването на мигренозната болка може значително да подобри качеството на съня. За щастие не е необходимо да се разчита само и единствено на типичните болкоуспокояващи, които носят след себе си редица негативни последствия за здравето, защото съществува природна и безвредна алтернатива.

Мигренон/Migrenon® е средство, чийто ефект се дължи на силата на веществото партенолид, което доказано повлиява болката при мигрена и други видове главоболие. Партенолид представлява биологично активно вещество, извлечено от билката Моминска вратига. Действието на Мигренон е насочено върху първоизточника на болката и при продължителен прием се постига разреждане на пристъпите и намаляване на силата и продължителността на болката. Така хората, които приемат Мигренон редовно, си осигуряват спокоен живот без главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This