Ако сте жена и често страдате от силно главоболие в периода преди или около месечния цикъл, то много вероятно е това да са пристъпи на мигрена. Тези понякога нетърпими главоболия се наричат менструална мигрена.
И докато в много други случаи на мигрена причината може да се дължи на дехидратация, проблеми със синусите и дори недостиг на витамин D, в този случай се дължи на хормоналните промени в тялото на жената в периода преди или около месечния цикъл. Освен това има данни, че жените страдат от пристъпи на главоболие три пъти по-често от мъжете и то основно в периода, когато са най-продуктивни.

Кога е най-вероятно да се появи т.н. менструална мигрена?

Нивата на женския полов хормон естроген се понижават в началото на цикъла и точно това е периодът, през който е най-вероятно да получите пристъп на менструална мигрена. Естрогенът, който се произвежда от яйчниците, действа върху начина, по който мозъкът функционира. Но този хормон има отношение и върху начина, по който възприемаме болката. Оттук става ясна и връзката между промените в нивата на женския хормон и мигренозните пристъпи.
Друга теория е че нормалното освобождаване на простагландини през първите 48 часа от цикъла може също да доведе до пристъп на менструална мигрена.
Този вид мигрена може да продължи по-дълго от другите видове и е възможно да е съпроводена с гадене и повръщане. Понякога състоянието толкова много се влошава, че жената не може да върши ежедневните си задължения.

Менструална мигрена – кога е открита причината?

През 1966 г. учени забелязали, че пристъпите на мигрена се влошават при жени, които приемат противозачатъчни и особено такива, които съдържат по-високи дози естроген. След спирането на таблетките седмица преди цикъла нивата на естроген падат рязко и това е възможно да предизвика пристъп на менструална мигрена.
Хормоно-заместителната терапия, която е предписвана на жени в менопауза за контрол на нивата на хормоните също може да предизвика мигрена.

Как да намалите пристъпите на менструална мигрена?

В пристъп на болка жените често посягат към болкоуспокояващи средства, които имат бърз обезболяващ ефект, но за сметка на това имат много неприятни странични ефекти за организма.
Ако сте достатъчно предвидливи, може да опитате да се справите с болезнените пристъпи чрез прием на изцяло природен продукт, а именно Мигренон/Migrenon®. Той намалява силата на пристъпите на мигрена и е особено подходящ при менструална мигрена. Активната съставка – партенолид, е в течна капсула (Solucaps) и е извлечена чрез вакуум екстракция, което прави продуктът изключително ефективен. Мигренон е с много добра поносимост при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This