Ако имате поставена диагноза синусово главоболие, а назначеното лечение не помага, в повечето случаи има ясна причина за това. 9 от всеки 10 души със синусово главоболие всъщност страдат от пристъп на мигрена. Оказва се, че това са двете най-често дублирани диагнози в областта на главоболието. Причината за това се крие в припокриващата се симптоматика на двете състояния.

Синусово главоболие

Симптоми. Най-характерните за синусово главоболие симптоми са:

  • болка ниско в областта на челото
  • усещане за напрежение и стягане в зоната на синусите около носа и под очите
  • зачервени и подпухнали очи

Причини. Главна причина за поява на синусно главоболие с горепосочените симптоми е възпалението на синусните кухини. Счита се, че между 10% и 30% от хората по света страдат от възпаление на синусите поне веднъж годишно. Основните провокиращи възпалението фактори са вируси, алергии, замърсяването на въздуха и др.

За да се разбере защо синусовото главоболие толкова често се бърка с мигренозен пристъп, е важно да се познава спецификата и на самата мигрена.

Мигрена

Това е основната форма на първично силно главоболие. Поне 50% от хората с мигрена обаче не се диагностицират навременно и точно. А състоянието, с което най-често се диагностицират погрешно е синусно главоболие.

Симптоми. Клиничната практика показва, че мигренозният пристъп се отличава с няколко показателни особености, които ясно го отличават от пристъпа на синусово главоболие. В това число попадат:

  • силна зависимост на главоболието от атмосферните условия и обостряне при рязка тяхна промяна
  • по-слабо изразено сълзене на очите, дори при силна болка в областта на синусите
  • придружаващи симптоми като гадене, виене на свят, моторни нарушения

Важно е да се отбележи, че наличието на мигрена не пречи да се появи едновременно и синусно главоболие, особено след развитие на вирусна инфекция. В повечето случаи обаче мигренозното главоболие се проявява самостоятелно, а правилното диагностициране е от ключово значение за успешното лечение.

Лечение на мигрена за живот без главоболие

Изцяло природно и ефикасно решение за овладяване на мигрена предлага Мигренон/Migrenon®. Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига с високо съдържание на партенолид.

Партенолид е доказано ефективно средство за лечение на мигрена при деца и възрастни. Правилното му дозиране и достатъчно продължителният прием имат траен ефект за осигуряване на живот без мигренозно главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This