Резултатите от няколко малки клинични проучвания в близкото минало са загатвали за наличието на връзка между хроничния недостиг на витамин Д и хроничното главоболие. Днес, тази връзка е доказана на практика, макар засега само при силния пол. Установено е, че хронично ниските нива на витамин Д са сред основните причини за мигрена и мигренозно главоболие при мъжете.

Недостиг на витамин Д и мигрена – как е доказана връзката?

Провокиращото влияние на недостига на витамин Д за развитие на мигрена е доказано от финландски учени, чиито данни са оповестени в началото на 2017 г. За целите на проучването си те проследяват състоянието на над 2500 мъже, живеещи във Финландия и оплакващи се от хронично главоболие.

Климатичните условия в скандинавската страна позволяват нормално излагане на слънце едва в рамките на 2-3 месеца през лятото. Това е сериозна предпоставка за недостиг на витамин Д през останалата част от годината. Поради тази причина сериозен дефицит на този витамин се установява при над 90% от участвалите в проучването мъже. Изследването е проведено неколкократно и е установено, че недостигът не витамин Д при тях е хроничен. Според финландския научен екип подобни резултати може да се очакват и в други страни, където климатичните условия не позволяват естественото набавяне на достатъчно витамин Д. Напълно нормално е броят на хората с мигрена в тези страни да е най-висок.

Данните от проучването потвърждават силната зависимост на мигрената от условията на средата, включително климатичните. Известно е, че резките промени в атмосферното налягане, шума и силните миризми са сред основните причини за отключване на мигренозен пристъп. Сега към тях се прибавя още един фактор, който е косвено следствие от условията на средата – недостига на витамин Д.

Трайно овладяване на мигрената – доказан метод

Овладяването на мигрената изисква неутрализиране на всички провокиращи я фактори. Траен ефект обаче може да се постигне само с вземането на допълнителни мерки както за намаляване силата на пристъпите, така и за оредяването им с времето.

Клиничните проучвания показват, че комбиниран ефект и в двете насоки има веществото партенолид, съдържащо се в растението Моминска вратига. Партенолидът потиска химичните реакции, водещи до поява на мигренозен пристъп и влияе положително за намаляване на главоболието.

Висококачествен екстракт от Моминска вратига с оптимално количество партенолид е включен в състава на Мигренон/Migrenon®. Продуктът се ползва успешно за овладяване на мигрената във всички възрасти и във всичките й форми. Мигренон е напълно безопасен природен продукт, без регистрирани странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This