Вариант за облекчение на пациенти с мигрена е прилагането на масаж при главоболие. Терапията не може да излекува състоянието, но при част от засегнатите помага за намаляване на симптомите или честотата на мигренозното главоболие. Проучванията отличават няколко вида масаж при главоболие като подходящи при мигрена, но няма данни кой е най-удачния избор. Ето защо в следващите редове споделяме няколко нестандартни подхода срещу пристъпите на мигрена.

Лимфен дренаж

Лимфата е течност, която циркулира в лимфната система. Целта й е да транспортира белите кръвни клетки в тялото и да отвежда отпадните продукти от обмяната на веществата. Лимфният дренаж включва масажиране на кожата за увеличаване на лимфния поток. Проучване от 2016 г., проведено сред 64 участници, разглежда ефектите от традиционния масаж и лимфния дренаж при мигрена. Хората са разделени на групи, които получават масажи в продължение на 8 седмици, последвани от 4-седмичен период на наблюдение и група, която не е подложена на никаква терапия за мигрена. Изследователите установяват, че и двата вида масаж намаляват честотата на мигренозните атаки на месечна база, но лимфният дренаж е най-ефективен.

Гуа ша масаж при главоболие

Масажът гуа ша е древна китайска практика, която се прилага посредством специален плосък, извит инструмент за масажиране на контурите на лицето. Техниката се използва за стимулиране на кръвообращението и лимфния поток. Този подход за облекчаване на мигрена е с нисък процент на ефикасност в сравнение с други стратегии за облекчаване на болката, като лекарства с рецепта или природни продукти за мигрена. Но сравнение с други масажни практики гуа ша изглежда има болкоуспокояващи ползи.

Рефлексология

Рефлексологията е алтернативна терапия, която използва нежен масаж на краката или ръцете за лечение на състояния в други части на тялото. Малко пилотно проучване, което включва 48 жени на възраст между 33 и 58 години, показва, че рефлексологията значително подобрява честотата, интензивността и продължителността на мигренозните епизоди в сравнение с изходните нива. Но експеримента не включва контролна група, с която резултатите да бъдат сравнени. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди положителния ефект от рефлексологията при мигрена.

Освен тези техники за масаж при главоболие, пациентите си струва да опитат природно решение срещу мигрена

Мигренон / Migrenon® е изцяло натурално средство с мощен ефект при мигрена. Благоприятното действие се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). При редовен прием на продукта резултатът е разреждане и предотвратяване на мигренозните пристъпи. Партенолидът действа благоприятно и срещу гаденето и повръщането. Отразява се положително върху гладката мускулатура на съдовете като по-този начин облекчава болката при мигрена. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием, като продукта се дозира по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира спрямо индивидуалните нужди на пациента. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This