Кетамин, прилаган под формата на назален спрей, може да бъде безопасно и ефективно лечение на хронична мигрена. Това предполагат резултатите от едноцентрово проучване, публикувано в списанието с отворен достъп Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Според изследователите кетаминът, прилаган като спрей, има потенциала да се превърне в по-ефективна и по-удобна алтернатива на кетамина под формата на интравенозна инфузия.

Данни от изследвания показват, че интравенозният кетамин е ефективен при хронично главоболие. Но има едно неудобство. В голяма част от случаите се налага намеса от специалист за корекция на дозата и за контрол на страничните ефекти. Това ограничава употребата му и често прави възможно използването му само в амбулаторни условия.

Лечение на хронична мигрена с кетамин – обобщени данни от анкета

Има известни доказателства, че кетамин под формата на интравенозна инфузия може да се използва при мигрена и клъстерно главоболие. Досега обаче не беше ясно дали кетаминът е приложим и безопасен при хронична мигрена, която не се поддава на лечение.

За да отговорят на този въпрос изследователите провеждат ретроспективно проучване. Анализират данните на хора, използвали кетамин под формата на назален спрей за лечение на хронично мигренозно главоболие. Това се е случило в периода януари-февруари 2020 г. в специализиран център по главоболие.

Кетамин, прилаган като спрей, е предписан на 242 души. От тях 169, (80% жени на средна възраст от 44 г.) са се включили в анкетата.

От данните става ясно, че повече от половината анкетирани (67,5%) всекидневно са с мигрена. Почти 85%, пък са пробвали над 3 различни лекарства за профилактика на мигрена, като към момента на анкетата са използвали приблизително 2.

Резултатите от анкетата са обнадеждаващи

Повечето от анкетираните казват, че са прилагали назалния спрей 6 пъти, което средно прави около 10 дни в месеца.

Близо половината (49%) определят спрея като „много ефективен“, а 39,5% го намират за „донякъде ефективен“.
Повече от 1/3 (35,5%) споделят, че качеството им на живот е „много по-добро отпреди“.

43% от анкетираните смятат, че кетаминът, прилаган като спрей е „много по-добър“ от другите облекчаващи средства за мигрена. А за 29,5% той е „донякъде по-добър“.

Близо 3/4 казват, че приемат по-малко болкоуспокояващи.

По време на анкетата 65% все още продължават да използват спрея.

Около 3 от 4 анкетирани (74%) съобщават за поне един страничен ефект. Най-честите оплаквания са свързани с умора на очите, двойно/замъглено зрение, объркване/дезориентация, ярки сънища, халюцинации. Повечето странични ефекти са временни.

Учените отбелязват, че изследването има своите ограничения и е нужно резултатите да се потвърдят в по-мащабно проучване. Остава да бъде определена и най-ефективната и безопасна доза.

Природно лечение на хронична мигрена

Мигренон / Migrenon® е продукт, вдъхновен от природата, за ефективно и безопасно овладяване на упорито мигренозно главоболие. Приемът съдейства за намаляване на пулсиращата болка и разреждане на пристъпите във времето.

Тайната на действието се крие в ключовата активна съставка партенолид (над 0.43 мг във всяка течна капсула).
Партенолидът е вещество, извлечено от Моминска вратига – билка, която е високо ценена заради силно изразения си болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Има данни, че партенолид потиска химичните реакции, които водят до мигренозно главоболие. Оказва положителен ефект и върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да бъде закупен от всяка една аптека в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където често има изгодни промоции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This