Повишаването на телесната температура може да доведе до пристъп на най-силното главоболие от познатите ни видове – клъстерното главоболие. Това сочи британско проучване, публикувано в престижното научно списание The Lancet. Научете повече за него в следващите редове. Първо обаче си припомнете какво е клъстерно главоболие.

Накратко за клъстерното главоболие

Зад термина „клъстерно главоболие“ се крие най-рядко срещаният, но и най-интензивният вид главоболие. То се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Засяга приблизително 1 на 10 000 пациента. Все още причината за появата му е неизвестна.

Изгарящата болка се усеща в едната страна на главата, около и зад ухото. Окото откъм засегнатата страна на главата често е зачервено и с подут клепач, а ноздрата на носа – запушена. Болката идва бързо без предупреждение и обикновено продължава от 30 до 120 минути. Пристъпите могат да се повторят от 1 до 3 пъти на ден в продължение на няколко седмици и дори месеци.

А сега да се върнем към изследването, което установява, че е възможно клъстерното главоболие да е резултат от покачване на температурата на тялото

„Оплакването от страна на няколко пациента с клъстерно главоболие за изпотяване от двете страни на лицето, врата и торса ме накара да започна проучване за причините на състоянието“. Това коментира водещият автор на изследването д-р Джоузеф Блау, консултант в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон и ръководител на Клиниката по мигрена във великобританската столица. Обект на изследването са 200 пациента, диагностицирани с клъстерно главоболие. За целите на проучването доброволците предоставят на д-р Блау информация дали се изпотяват и колко е телесната им температура по време на пристъпите.

Крайните резултати показват, че:

  • 70 от пациентите съобщават за изпотяване от двете страни на лицето, шията и торса
  • 6 усещат прилив на топлина по тялото, без да се изпотяват
  • 66 нито се изпотяват, нито усещат, че тялото им гори

На базата на тези резултати д-р Блау заключава, че повишената телесна температура е възможна причина за пристъп на клъстерно главоболие. Температурата на тялото най-често се покачва по време на спортуване, след посещение в баня или в сауна, след консумация на пикантни храни или протичане на възпалителен процес в организма.

Естественият начин за овладяване на клъстерното главоболие

Страдащите от клъстерно главоболие се нуждаят от бърз и безопасен начин за потушаване на мъчителната болка. От „Борола“, водеща компания в сферата на здравеопазването у нас, знаят това и дават експресно решение – Мигренон/Migrenon®. Това е продукт с растителен произход, който успешно облекчава и най-силното главоболие. Благотворният ефект се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). Смята се, че това вещество, има способността да потиска химичните реакции, водещи до пристъпи на главоболие, включително и мигренозно. За ефективността на продукта допринася и иновативната фармацевтична форма – Solucaps (течни капсули), която осигурява по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Приемът е удобен – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно. Дозировката може да се адаптира според интензивността на болката. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This