Важна тема за хората с хронично главоболие е да се разгадае какви са симптомите на мигрена и кои стъпки помагат за овладяване на състоянието. Истината е, че болката в главата е само част от неприятните оплаквания при пристъп, а списъкът с потенциални „виновници“, които предизвикват целия спектър от мигренозни смущения, е доста дълъг. В следващите редове споделяме повече за три от най-честите симптоми при мигрена и кои надеждни практики спомагат за овладяването им.

Пулсиращо главоболие

Когато заговорим за мигрена, мъчителното пулсиращо главоболие, често концентрирано в едната половина от главата, е първият симптом, за който се сещаме. Това оплакване не е моментно. Обикновено мигренозното главоболие продължава от няколко часа до дни. За да съкратите този период, е важно да третирате състоянието при първи признаци. Обикновено това са притъпено главоболие или за пациентите, които страдат от мигрена с аура, появата на зрителни смущения. Тази стъпка не бива да се пропуска, защото ако не се вземат терапевтични мерки срещу първите симптоми, мигренозната болка се задълбочава и пристъпът е по-малко податлив на лечение. Най-полезната препоръка в този случай е да приемате назначеното от лекар средство срещу мигрена и да си дадете нужните почивка и спокойствие. Ако светлината е един от „тригерите“ за мигрена, затъмнете помещението, в което се намирате. Студеният компрес може да облекчи болката в началото. Изненадващо, но факт, чаша ароматно кафе също може да подобри състоянието ви. Тук вижте как напитката повлиява главоболието. Ако сте забелязали, че хормоналните колебания, например при менструация, провокират пристъпи на мигрена, то превантивните мерки са ключови. Профилактиката може да включва прием на медикаменти, природни средства срещу главоболие, акупунктура и др.

Гадене и повръщане

Освен главоболие, между 20 и 50% от хората с мигрена страдат от гадене и повръщане по време на пристъп. Тези оплаквания също трябва да се овладеят своевременно, защото в противен случай може да попречат на придържането към назначеното лечение срещу главоболие. Препоръчително е да излезете на чист въздух или да отворите прозорците в закрити помещения. Някои храни като джинджифил и мента също помагат срещу гадене. Може да ги запарите под формата на чай. При повръщане е много важно да приемате течности, защото в противен случай може организмът да се обезводни. Това само влошава оплакванията при пристъп, защото дехидратацията е доказан „тригер“ за мигрена.

Какви са симптомите на мигрена – често включват сензорна чувствителност

При пристъп на мигрена е възможно всеки звук, мирис и дори светлината да причиняват болка и дискомфорт на пациентите. Ако сте установили, че атаките протичат с повишена сензорна чувствителност, то е добре да пригодите място, където да се изолирате от споменатите дразнители. Става въпрос за затъмнено и тихо пространство, без силни аромати, които да провокират мигренозна болка. Когато сте навън, добра работа може да свършат шумоизолиращите тапи за уши и затъмнени очила. Въздушните филтри, които използват активен въглен могат да премахнат или да притъпят интензивността на миризмата, провокираща мигрена. Практики като дълбоко дишане и упражнения за релаксация също могат да са от полза.

След като споделихме какви са най-честите симптоми на мигрена, вижте природното решение за превенция и овладяване на пристъпите

Пациентите с мигрена могат да се доверят на природна алтернатива за овладяване на главоболието и съпътстващите симптоми. Мигренон / Migrenon® е натурално средство с доказан ефект и висок профил на безопасност, което намалява оплакванията при мигренозна атака и разрежда честотата на пристъпите. Действа ефективно срещу главоболието, гаденето и повръщането. Мощният ефект се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка течна капсула). Това е висококачествен стандартизиран екстракт, извлечен от лечебната билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Продуктът е подходящ за дълговременна употреба, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Дозировката може да се адаптира индивидуално спрямо силата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This