Няма пряка връзка между тежестта на симптомите при мигренозно главоболие и напредването на възрастта. Годините сами по себе си не са предпоставка за мигрена, но някои фактори, свързани с естествените процеси на стареене и начина на живот, могат да направят пристъпите на главоболие по-мъчителни. В следващите редове споделяме 3 от основните „виновници“ за мигрена при възрастните.

Менопауза и мигрена при жените

При жените в периода около менопауза рискът от влошаване на мигренозните пристъпи е по-голям. Обяснението за тази негативна зависимост е, че хормоните естроген и прогестерон, които регулират месечния цикъл, оказват влияние и върху химикалите в мозъка, които отключват мигренозното главоболие. Флуктуациите в нивата на женските хормони са най-съществени в периода на пременопауза, когато секрецията на естроген и прогестерон постепенно намалява. Този етап трае няколко години и служи за адаптация на организма към окончателното преустановяване на яйчниковата функция. По време на пременопауза наред с по-тежките пристъпи на главоболие, жените се оплакват още от горещи вълни, нощно изпотяване, честа смяна на настроението и други смущения. Добрата новина за дамите е, че мъчителното главоболие, обусловено от хормоналния дисбаланс, обикновено не продължава вечно. След настъпване на същинска менопауза мигрената значително се подобрява.

Прием на лекарства

С напредването на годините обикновено се увеличава приемът на лекарства, а някои от тях са предпоставка за поява на мигренозно главоболие. Например вазодилататорите, използвани за овладяване на високо кръвно налягане, най-често от хора над 50 години, могат да влошат симптомите на мигрена. Тази група медикаменти действат като разширяват кръвоносните съдове и по този начин улесняват течливостта на кръвта. Но потенциален риск от употребата им за хората с мигрена е, че може да увеличат притока на кръв към мозъка и да предизвикат пристъп на главоболие. Ако подозирате, че приемът на някое лекарство провокира или влошава мигренозните атаки, споделете съмненията си с личния лекар.

Повече стрес = по-тежко мигренозно главоболие

Друга водеща причина за мигренозно главоболие са хронично високите нива на стрес в ежедневието. В този случай пристъпите обикновено настъпват при силно нервно напрежение, тревожност и депресия. Протичат с лека, средна или интензивна болка във врата, главата или в областта на очните ябълки, наподобяваща стягане с превръзка около главата и в областта на челото. Характерното за този тип главоболие е, че от епизодично (с честота до 2 пъти в месеца) обикновено преминава в хронично. Мъчителните пристъпи на мигрена могат да продължат от 30 минути до няколко дни. Не е изненадващо, че провокираната от стрес мигрена, се среща по-често при възрастни. Обяснението е, че с годините овладяването на напрежението, справянето с безсънието и житейските предизвикателства става все по-трудна задача.

Не позволявайте на мъчителното мигренозно главоболие да влоши качеството на живот!

Специалистите у нас препоръчват на пациентите с мигрена да се доверят на изцяло природен продукт за овладяване на мъчителното главоболие. Мигренон / Migrenon® е натурално решение за профилактика и лечение на мигрена с доказан ефект. Мощното действие на продукта се дължи на оптималните количества партенолид, извлечен от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), който повлиява благоприятно гладката мускулатура на съдовете. Благодарение на този ефект силата и честотата на мигренозните пристъпи намаляват, а качеството на живот значително се подобрява. Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps) е допълнителен бонус, защото позволява по-бързо и цялостно усвояване на съставката от организма. Продуктът е практически безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозировката може да се адаптира според тежестта на оплакванията. Подходящ е и за възрастни, и за деца. Може да закупите продукта от аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This