Много хора, страдащи от неприятните пристъпи на главоболие, се питат дали има домашен лек за мигрена. За щастие природата ни е дарила с някои лековити билки, които облекчават симптомите и намаляват честотата на мигренозните атаки. В следващите редове ще разберете кои са те.

Чай от лайка – домашен лек за мигрена с доказан ефект

Лайката е добре позната билка, която се използва за лечебни цели, благодарение на силните си противовъзпалителни, антисептични, болкоуспокояващи и спазмолитични свойства. Антиинфламаторното и седативното действие на лайката се дължат на две вещества в състава й – бизабол и хамазулен. При мигрена тази билка помага чрез подобряване на кръвообращението и облекчаване на мускулните спазми и болката.

Най-лесния начин да се възползвате от благоприятния ефект у дома е чрез приготвянето на чай от лайка. За целта запарете за 10 мин 1 ч.л. от билката в 250 мл вряла вода. След прецеждане напитката се изпива, като е препоръчително да си приготвяте лековития чай 2-3 пъти дневно.

Масло от лавандула

Лавандулата съдържа пълна гама от полезни вещества. Благодарение на тях билката притежава болкоуспокояващи, антисептични и противовъзпалителни свойства. Проучване от 2016 г. показва, че при 3-месечна терапия с лавандула, като профилактична мярка (провежда се преди началото на мигренозна атака, а не по време на пристъп) честотата и тежестта на мигренозните пристъпи значително намалява. Добър резултат за облекчаване на болката при мигрена дава вдишването на етерично масло от лавандула или леко масажиране на слепоочията с масло от билката.

Масло от мента

Счита се, че ментолът, който се съдържа в маслото от мента, спомага за предотвратяване на мигренозните атаки. Проучване от 2019 г. сравнява ефекта при терапия с 4% лидокаин за назална употреба, 1,5% етерично масло от мента и плацебо за овладяване на неприятните симптоми при мигрена. Изследователите откриват, че при 40% от участниците, третирани с лидокаин или масло от мента, настъпва подобрение на симптомите. За сравнение само 4,9% от групата, третирана с плацебо, са изпитали облекчаване на оплакванията. Важно е да отбележим, че маслото от мента спомага за намаляване на гаденето и стомашните болки, които често съпътстват пристъпите на главоболие при мигрена.

Моминска вратига – мощен домашен лек за мигрена

Моминската вратига (Tanacetum parthenium) е средство, което се използва за превенция и овладяване на мигренозните атаки от векове. Тайната съставка на тази лековита билка е веществото партенолид, което облекчава болката и намалява възпалението.

Оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига ще откриете в Мигренон/Migrenon®. Този изцяло природен продукт е доказано средство за овладяване на мигрена от всякакъв тип. Това, което го различава от останалите противомигренозни продукти на пазара у нас, е качеството на съставката, начина на извличане и фармацевтичната форма – течни капсули (Solucaps). Всяка от тях съдържа над 0.43 mg партенолид. Средството може да се приема самостоятелно или в съчетание с аналгетици и болкоуспокояващи. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти дневно, в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца, като за оптимални резултати се препоръчва продължителен прием (минимум 6 месеца). Спирането става постепенно. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This