Терапия, разработена за пациенти с главоболие след травма на главата (посттравматично главоболие), намалява дискомфорта при ветерани с травматично мозъчно увреждане. Това обаче не е всичко… Тя понижава в по-голяма степен съпътстващите симптоми на посттравматично стресово разстройство в сравнение със стандартното лечение. За това съобщават американски изследователи. Резултатите от работата им са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Neurology.

Главоболие след травма на главата и надежда за ново лечение

„Развълнувани сме от напредъка в лечението на посттравматично главоболие. Проблем, който заедно с травматичното мозъчно увреждане, е слабо разбран и с ограничени възможности за лечение. Това е истински пробив в борбата срещу този вид главоболие и съпътстващите симптоми на посттравматично стресово разстройство“. Коментарът е на д-р Дон Макгиъри от Научния здравен център на Тексаския университет в Сан Антонио, САЩ. Той е доцент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на Университета и главен автор на проучването.

Травматичното мозъчно увреждане и посттравматичното стресово разстройство са често срещани проблеми след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. В болшинството от случаите двете състояния вървят в комплект. Посттравматичното главоболие, което се развива на техен фон, обикновено е хронично и сериозно влошава качеството на живот на засегнатите. Възпрепятства извършването на ежедневни дейности и е труднолечимо.

Към момента има ефективни лечения за посттравматично стресово разстройство, но не и за посттравматично главоболие.

Изследването на д-р Макгиъри подкрепя теорията, че посттравматичното стресово разстройство е причина за главоболието и дискомфорта

Членовете на научния екип проучват връзката между състоянията и се опитват да намерят терапия, която да е ефективна и за двете. Откриват такава, като модифицират психотерапията срещу мигрена. Дават ѝ името когнитивно-поведенческа терапия за главоболие. Въпросната терапия се радва на успех сред пациенти и лекари. Лесна е за приложение и следване. Това е предпоставка за постигане на желания ефект и повишаване качеството на живот на стотици хиляди военнослужещи и ветерани.

У нас също има решение при главоболие след травма на главата

Мигренон / Migrenon® е изцяло природен продукт, който оказва благоприятен ефект върху силата и честотата на главоболие (от всякакъв тип). Активната съставка е партенолид (над 0.43 мг във всяка капсула). Партенолидът е извлечен от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан ефект при лечение на главоболие и мигрена. Смята се, че това вещество потиска химичните реакции, водещи до развитие на болки в главата. Приеман според предписанието, продуктът намалява пристъпите, понижава болката, овладява гаденето и повръщането. В резултат дискомфортът намалява и качеството на живот се повишава. Използва се както за лечение, така и за профилактика на главоболие. Напълно безопасен и с отлична поносимост. Подходящ за продължителен прием. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This