Оказва се, че е възможно през пролетта някои хора да отключат мигренозно главоболие от алергия към т.нар сезонни „тригери”. В следващите редове споделяме как влияят климатичните промени и природно средство, което помага за неутрализиране на неприятното главоболие.

Обяснение за мигренозното главоболие от алергия през пролетта

Учените наблюдават корелативна връзка между алергичните реакции и обострянето на мигренозните пристъпи, а през пролетта много хора се сблъскват със сезонни неразположения като алергичен ринит или сенна хрема. Освен с характерните симптоми като кихане, зачервени очи и запушен нос понякога те са съпътствани с отключване на мъчително главоболие. Според проучване от 2016 г., има значителна връзка между мигрената и алергичен ринит.

Обяснението за тази зависимост е сложно и все още връзката между алергиите и мигрената не е напълно изяснена. Но учените смятат, че нервната, ендокринната и имунната система имат важна роля. По правило хората с мигрена имат чувствителна нервна система, тоест реакцията на организма към фактори от околната среда, счетени за заплаха, е прекомерна или прекалено бърза. При алергия по подобен начин имунната система проявява свръхреакция към даден алерген и в тялото се отделят химикали, които причиняват възпаление. Инфламаторните процеси са предпоставка за отключване или обостряне на мигрена. Важно е да уточним, че тези т.нар „тригери” за мигрена или алергени са строго индивидуални за всеки. През пролетта, мнозина изпитват повишена чувствителност към полените и цъфтежите. Тази алергична реакция обикновено е съпътствана от възпаление на синусите, което стои в основата на болката при мигрена.

При смяната на сезоните се променя и атмосферното налягане, което при някои хора предизвиква обостряне и зачестяване на мигренозните атаки. Едно от обясненията е, че главоболието е резултат от защитна реакция на тялото срещу промени от околната среда като температура, налягане, влажност на въздуха и т.н.

Препоръки за превенция на главоболието при страдащите от мигрена

Човек не може да контролира метеорологичните условия, но спазването на някои лесни препоръки би могло да намали риска от мигренозно главоболие през сезона на пролетните алергии и флуктуациите в нивата на атмосферното налягане. Ето кои са най-ефективните съвети:

  • Избягване престоя навън в сутрешните часове, защото тогава концентрацията на цветен прашец във въздуха е най-висока
  • Затваряне на прозорците в закритите помещения, за да се предотврати попадането на полени в стаята
  • Водене на дневник, в който да се отбелязва влиянието на атмосферните промени върху мигренозните атаки

Употреба на изцяло природно средство за превенция и овладяване на мигрена

Мигренон/Migrenon® е натурален продукт, който се справя с мъчителното главоболие независимо от сезона. Всяка капсула съдържа активната съставка партенолид – вещество, извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). За него се смята, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозни атаки и по този начин намалява честотата и тежестта на пристъпите на главоболие. Повлиява благоприятно съпътстващите симптоми като гадене, повръщане и чувствителност към звук и светлина. Приема се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. За оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This