Мигрена е едно от основните неврологични заболявания и главната причина за поява на хронично силно главоболие. Именно главоболието е това, с което повечето хора асоциират класическия мигренозен пристъп. В някои случаи обаче мигрената се проявява и с други неврологични смущения. Сред най-честите е световъртежът и загубата на равновесие. Тогава говорим за вестибуларна мигрена.

Вестибуларна мигрена – каква е връзката между мигренозния пристъп и вестибуларния апарат?

Всъщност фактът, че световъртеж може да съпътства мигренозния пристъп не е изненадващ. Сред най-характерните за мигрена симптоми са гаденето и усещането за общо неразположение. При такива оплаквания голяма част от хората усещат слабост в краката си и лесно губят равновесие. Проучване показва, че световъртеж се появява при 54% от хората с мигрена по време на пристъп. За сравнение при обикновеното силно главоболие от световъртеж се оплакват едва около 30% от хората.

Това е причината да се отдиференцира самостоятелно разглеждан тип мигрена, известна като вестибуларна мигрена. Счита се, че връзката между състоянието на вестибуаларна апарат и появата на мигренозен пристъп е двупосочна. От една страна, по време на пристъп е нормално да се появи усещане за световъртеж. От друга страна, световъртвеж от какъвто и да било произход е сред факторите, които може да провокират мигренозна атака.

Как се диагностицира вестибуларната мигрена?

За този тип мигрена се говори, когато успоредно с пристъпа на главоболие се усещат силен световъртеж и загуба на равновесие. Важно е не само двете оплаквания да се появяват успоредно, но и регулярно. В такива случаи се говори за вестибуларна мигрена. Така световъртежът и загубата на равновесие се включват към групата на добре познатите симптоми на мигрена, като:

– гадене

– силно пулсиращо главоболие

– чувствителност към светлина, шум, миризми

Проблемите с вестибуларния апарат може да траят от няколко секунди до цял ден.

Вестибуларна мигрена – лечение

Лечение на мигрена с вестибуларни прояви се провежда по методи, подобни на тези при стандартните форми на заболяването. Важно е да се избягва влиянието на факторите, провокиращи мигренозен пристъп. Най-вече това важи за зрителни фактори като мигащи светлини, които може да предизвикат световъртеж.
За чисто физическо справяне с мигренозното главоболие може да се разчита на доказания природен продукт Мигренон/Migrenon®. Той съдържа партенолид – добре проучена природна съставка, намаляваща силата и честотата на пристъпите. Мигренон може да осигури живот без главоболие при хора, страдащи от коя да е от различните форми на мигрена.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This