За лечение на мигрената са разработени изключително много методи от народната и традиционната медицина. Причината за това се крие във факта, че мигрената е много упорито и трудно за овладяване заболяване. Освен това методът на лечение, прилаган успешно върху даден пациент, може да не даде резултат при други.
Затова ще представим различни лесни за изпълнение и доказано ефективни методи, които хората с мигрена могат да опитат в стремежа си да овладеят това коварно заболяване.

Диета

За съжаление, не е разработен хранителен режим, който да гарантира излекуване от мигрената. Може обаче да се спазва диета, богата на пресни, сурови и непроцесирани храни, с която да не се допуска приемът на вещества, отключващи мигренозните пристъпи.
Най-често цитираните продукти, предизвикващи мигренозни атаки са шоколадът и алкохолът. Други потенциално опасни вещества са:

– аспартам и други подсладители

– кофеин

– соеви продукти

– процесирани меса като бекон, колбаси и др.

– продукти, богати на тирамин. Той се образува по естествен път с времето при разпада на белтъчините и предизвиква реакции в кръвоносните съдове, подобни на тези, протичащи при мигренозен пристъп. Тирамин се съдържа в най-висока концентрация в богатите на протеини продукти. Такива са отлежалите и зрели сирена, ядките, пилешките дреболии и др. Ето защо те също трябва да се избягват от хората с мигрена.

Когато става дума за превенция на мигрена, начинът на хранене е също толкова важен колкото вида на храната. Затова на страдащите от мигрена се препоръчват няколко леки хранения на ден, съобразени с горепосочените мерки. Важно е да не се пропускат хранения, тъй като гладът също може да отключи мигрената.

Упражнения

Редовните и умерени физически натоварвания помагат за намаляване на честотата и силата на мигренозните пристъпи и са ефективно допълнение към лечението на мигрената. Позитивният им ефект се дължи на това, че повлияват благоприятно натрупания стрес и лошия сън – два от отключващите мигрената фактори.

Акупунктура

Това е практика с хилядолетна история. Съвременни изследвания все по-силно затвърждават позитивния й ефект за по-бързото отшумяване на главоболието и другите симптоми на мигрената.

Прием на качествени хранителни добавки

Съвременните проучвания са довели до много по-сериозни доказателства, показващи ползите от приема на някои природни продукти за успешно лечение на мигрената. За осигуряване на живот без главоболие, лекарите препоръчват Мигренон/Migrenon® на всеки човек с мигрена. Неговата активна съставка – партенолид повлиява добре гладката мускулатура на кръвоносните съдове в главата и потиска химичните реакции, предизвикващи мигренозно главоболие. Няколкомесечен прием на Мигренон, подкрепен от посочените по-горе достъпни методи, осигурява успешен контрол над мигрената.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This