Клъстерно главоболие е състояние на краткотрайна, но много силна болка в областта на главата. Характеризира се с циклични болкови прояви (клъстери), откъдето произлиза и медицинското наименование клъстерно главоболие. Появява се в строга периодичност – по приблизително едно и също време всеки ден, през определени сезони и прочее. Много често главоболието изчезва напълно, но рискът от рецидив на проявите винаги остава.

Клъстерно главоболие – особености

Цикличността на пристъпите и типичните симптоми са причина клъстерното главоболие да се разглежда успоредно с групата на мигренозните главоболия. Най-съществените разлики идват от 4 факта:

  • проявите на клъстерно главоболие са много по-силни в сравнения с мигренозните пристъпи
  • за сметка на това продължават по-кратко време
  • клъстерно главоболие засяга много по-малко хора (средно 1 на 1000 души)
  • повечето от засегнатите са мъже (от мигрена по-често страдат жените)

Причини и симптоми на клъстерно главоболие. Причините за този тип главоболие са строго неврологични. Болката е провокирана от активиране на т.нар. троичен нерв, който преминава покрай окото и се разклонява към челото, бузата и шията от едната страна на лицето. Това е причина симптомите на клъстерно главоболие да са локализирани само в едната част на главата. Изразяват се в:

  • пулсираща болка зад едното око
  • парене и сълзене на окото
  • дифузия на болката към слепоочието, ухото или бузата от същата страна на лицето
  • повишена чувствителност на скалпа
  • свръхсетивност към светлина

Клъстерното главоболие се проявява с пристъпи, продължаващи от 15 минути до 2 часа. Пикът на болката се достига бързо – още в рамките на първите десетина минути. Симптомите се проявяват циклично и се счита, че са свързани с циркадния ритъм на организма. Тази особеност се обяснява с факта, че сигналът за активиране на троичния нерв и поява на клъстерно главоболие се подава от хипоталамуса – същата част на мозъка, която регулира биологичния часовник и т.нар. циркадни ритми.

Клъстерно главоболие – лечение

Още една особеност, по която клъстерното главоболие се припокрива с мигрената, е общият механизъм на лечение и профилактика. И за двете състояния все още не може да се разчита на средства за пълно излекуване, но силата и честотата на пристъпите може да се редуцира значително.

Клъстерно главоболие се профилактира и контролира успешно с приема на партенолид. Той се извлича от растението моминска вратига и може да се набави с приема на Мигренон/Migrenon®.

Мигренон е сигурно средство на първи избор за профилактика и овладяване на клъстерно и мигренозно главоболие и за оредяване на пристъпите им.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This